ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αλώνια: Παραδοσιακή ποντιακή γιορτή και κοπή πίτας, από τον σύλλογο «Διογένης ο Κυνικός»
Αλώνια: Παραδοσιακή ποντιακή γιορτή και κοπή πίτας, από τον σύλλογο «Διογένης ο Κυνικός»
(Φώτο : odelalis.gr)
04 Φεβ
0
Σχόλια

Αλώνια: Παραδοσιακή ποντιακή γιορτή και κοπή πίτας, από τον σύλλογο «Διογένης ο Κυνικός»

Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη παράδοση και μουσική, πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή πίτας από τον ποντιακό σύλλογο Αλωνίων «Διογένης ο Κυνικός». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 21/01,  στον χώρο του συλλόγου, με πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε ποντιακά τραγούδια και κάλαντα από τα παιδιά του συλλόγου.

Η όμορφη γιορτή ξεκίνησε με την κοπή της πίτας, την οποία ευλόγησε ο π. Γεώργιος Μιάουρας. Το φλουρί, το οποίο είναι σύμβολο της τύχης, της ευημερίας και της ενότητας, το κέρδισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού Γαβριήλ  Αμανατίδης, προσφέροντας ακόμα περισσότερη χαρά και ενθουσιασμό στην εκδήλωση, καθώς είναι από το συγκεκριμένο χωριό.  Το δώρο για το φλουρί ήταν μια εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, προστάτη των Αλωνίων, την οποία προσέφερε η Πρόεδρος του συλλόγου κα. Μαυρομάτη.

Μετά την κοπή της πίτας, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την παραδοσιακή μουσική με ποντιακά τραγούδια και κάλαντα, που ερμήνευσαν με πάθος και αγάπη τα παιδιά του συλλόγου, τα οποία συνόδευε η ποντιακή λύρα του κ. Ραφαηλίδη. Η ατμόσφαιρα γεμάτη γέλιο, χαρά και παράδοση δημιούργησε ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ενίσχυση των δεσμών των κατοίκων, με οικοδεσπότες την Πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου «Διογένης ο Κυνικός».

Ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης, με τον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία των τοπικών συλλόγων και δεσμεύτηκε να είναι δίπλα τους, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους για την προώθηση του πολιτισμού και της παράδοσης.

Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο κ. Θωμάς Παπαδημητρίου, εκπροσωπώντας τη σύζυγό του, Υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, οι Αντιδήμαρχοι Πύδνας Κολινδρού Μαρία Ναβροζίδου και Δημήτρης Κοεμτζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Τελίδης, ο Πρόεδρος και Μέλη της Τ.Κ. Αλωνίων, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Νέας Αγαθούπολης κ. Μαρία Πεσετζή, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Πύδνας Κολινδρού κ. Δημήτρης Χλεμές, μέλη και φίλοι του συλλόγου, καθώς και κάτοικοι των Αλωνίων.

Η κοπή της πίτας αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους κατοίκους του χωριού να συναντηθούν και να διασκεδάσουν.

 

 

 

 

Πηγή : odelalis.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.