ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Την πίτα της έκοψε η Κιβωτός του Πόντου με τραγούδια, χορό και ευχές
Την πίτα της έκοψε η Κιβωτός του Πόντου με τραγούδια, χορό και ευχές
(Φωτο: Κιβωτός του Πόντου)
01 Φεβ
0
Σχόλια

Την πίτα της έκοψε η Κιβωτός του Πόντου με τραγούδια, χορό και ευχές

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τα τμήματα χορωδίας της «Κιβωτού του Πόντου» (Παιδικής και Ενηλίκων), έκοψαν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτά τους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος», όπου φιλοξενεί την «Κιβωτό» στα πρώτα της βήματα.

(Φωτο: Κιβωτός του Πόντου)

Την πρώτη πίτα της Κιβωτού ευλόγησε ο πατέρας Βασίλειος Τσαρκατζόγλου.

Στη συνέχεια όλα τα τμήματα μαζί έψαλαν τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα των Ελλήνων του Πόντου:

«Αρχή Κάλαντα και αρχή του χρόνου, πάντα Κάλαντα πάντα του χρόνου».

(Φωτο: Κιβωτός του Πόντου)

Ο δάσκαλος και ιδρυτής της «Κιβωτού» Ηλιας Υφαντιδης συνόδευσε τα παιδιά με τη λύρα του και έπειτα έκοψε τα κομμάτια της βασιλόπιτας: Του Χριστού, Της Παναγίας, Του Αγίου Βασιλείου, του εφτωχού, της Κιβωτού, της παιδικής χορωδίας και της χορωδίας των ενηλίκων, του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» και τέλος, ένα κομμάτι για όλους αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας.

(Φωτο: Κιβωτός του Πόντου)

Ακολούθως ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Χουρσαλάς Νίκος, έκοψε το δικό του κομμάτι και έδωσε τις δικές του ευχές για τα πρώτα βήματα της Κιβωτού. Με την προτροπή του Ηλιας Υφαντιδης, ο Δήμαρχος «εκαλαντίασε», σκόρπισε δηλαδή, διάφορους ξηρούς καρπούς στο χώρο, σε ένδειξη ευημερίας και ευκαρπίας, με τη συμβολική ένδειξη ότι δεν ξεχνάμε τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων μας.

Στη συνέχεια, η παιδική χορωδία τραγούδησε και έπαιξε το «Τίμι – τίμι τον αετό», το οποίο είναι και το πρώτο τραγούδι που έμαθαν. Έπειτα η χορωδία των ενηλίκων τραγούδησε το τραγούδι «Του Πορφύρη», το οποίο ανήκει στον Ακριτικό Κύκλο.

Ο δάσκαλος Ηλιας Υφαντιδης γνωστοποίησε ένα από τα επόμενα βήματα της Κιβωτού, που αφορά στο υπό έκδοση βιβλίο του και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την επίσημη παρουσίαση της «Κιβωτός του Πόντου», όπου όπως είπε και ο ίδιος: «Πρώτα ο Θεός, θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες».

Το ένα φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε η Στέλλα Μπαζιώτη, μέλος της παιδικής χορωδίας και το δεύτερο φλουρί κέρδισε η Ειρήνη Υφαντίδου, μητέρα του Ηλιας Υφαντιδης. Τα δώρα για τα φλουριά ήταν μια εικόνα της Παναγίας μας.

(Φωτο: Κιβωτός του Πόντου)

Τα εύγευστα εδέσματα που παρασκεύασαν τα μέλη τιμήθηκαν δεόντως, ενώ ακολούθησε γλέντι υπό τους ήχους της λύρας και της φωνής του Ηλιας Υφαντιδης και του Γιαννης Ταϊλαχιδης. Στο νταούλι τους συνόδευσε ο Παναγιώτης Κοπαλίδης. Τις εντυπώσεις ωστόσο κέρδισαν τα μικρά παιδιά, μέλη της παιδικής χορωδίας της Κιβωτού, ο Δημήτρης Ταϊλαχίδης (9 ετών) και ο Τριαντάφυλλος Υφαντίδης (4 ετών) με τα νταούλια τους, καθώς επίσης και ο Νικόλας Υφαντίδης (4 ετών) με τη λύρα του.

(Φωτο: Κιβωτός του Πόντου)

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Πέμπτη, όπως έχει καθοριστεί για τις χορωδίες:

Παιδικό Τμήμα Χορωδίας : 19:00 – 20:00
Τμήμα Χορωδίας Ενηλίκων : 20:30 – 22:00

Κλείνοντας, θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του δασκάλου Ηλιας Υφαντιδης: «Είμαι πραγματικά συγκινημένος για την Αγάπη σας και για τη ζέση της καρδιάς σας!!! Ένιωσα πως η Κιβωτός μάς ενώνει!!! Μας εύχομαι Ειρήνη, Φώτιση, Υγεία και Χαρά στα σπιτικά μας, στις οικογένειές μας και στους συνανθρώπους μας!!! Να μας έχει ο Θεός καλά, να δημιουργούμε και να κάνουμε σταθερά βήματα στην περπατησιά μας!!!

Με το καλό να ανταμώνουμε!!!»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.