ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σήμερα στην εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» η ποντιακή παράδοση στην Αλμωπία-Αριδαία
Σήμερα στην εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» η ποντιακή παράδοση στην Αλμωπία-Αριδαία
(Φωτο: Το Αλάτι της Γης)
20 Ιαν
0
Σχόλια

Σήμερα στην εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» η ποντιακή παράδοση στην Αλμωπία-Αριδαία

Σήμερα, Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, 14:00 – 16:00, η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» (ΕΡΤ3) και ο Λάμπρος Λιάβας ταξιδεύουν στην Πέλλα και προσκαλούν σ’ ένα ποντιακό «μουχαπέτ’» κι ένα δυναμικό γλέντι με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα από την «Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας» στην Αριδαία.

Η εκπομπή ξεκινά με ένα παραδοσιακό ποντιακό μουχαπέτ’ με αυτοσχέδια ερωτικά δίστιχα αλλά και δίστιχα νοσταλγικά για τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Ο πρόεδρος της Λέσχης, Κώστας Ιγνατίδης, αναφέρεται στην εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Αλμωπίας, καθώς και στην πολύπλευρη δραστηριότητα της Ευξείνου Λέσχης για τη διάσωση της ποντιακής πολιτισμικής κληρονομιάς και το πέρασμά της στις νεότερες γενιές, με έμφαση στη διάλεκτο, τα τραγούδια και τους χορούς.

Στο δυναμικό γλέντι που ακολουθεί, ο δάσκαλος και ερευνητής των ποντιακών χορών, Βασίλης Ασβεστάς ξεναγεί στα διαφορετικά μουσικά και χορευτικά ιδιώματα των επιμέρους περιοχών: Αργυρούπολη, Γαράσαρη, Ακ-ταγ-ματέν, Ατάπαζαρ, Απές και Καρς.

Οι τοπικές αυτές παραλλαγές στο ύφος και τα βήματα των χορών, η διαφοροποίηση στα μουσικά όργανα και στις τεχνικές παιξίματος επιβεβαιώνουν τον μεγάλο πλούτο και την ποικιλία που διακρίνουν την ποντιακή παράδοση, αλλά και τον κίνδυνο της ομογενοποίησης της στη σημερινή πραγματικότητα.

Ο οργανοποιός και λυράρης Σεραφείμ Μαρμαρίδης μιλά για την κατασκευή της λύρας (κεμεντζέ) και του ποντιακού άσκαυλου (αγγείον), ενώ ο τραγουδιστής Γιάννης Μιχαηλίδης αναφέρεται στη σχέση με την ποντιακή μουσική μιας νέας γενιάς που συνδυάζει το βίωμα με την ακαδημαϊκή γνώση. Τέλος, ο Πέτρος Δέκος ξεναγεί στα πλούσια προϊόντα της γης της Αλμωπίας και στην τοπική γαστρονομία με τα ποντιακά φαγητά και τα γλυκά που ετοίμασαν οι γυναίκες του Συλλόγου για να προσθέσουν τη γεύση τους στο «Αλάτι της Γης»!

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Σοφιανίδης, Γιάννης Τσανασίδης, Παύλος Ματζερίδης, Γιώργος Ελευθεριάδης & Σεραφείμ Μαρμαρίδης (κεμεντζέ), Δαμιανός Χωραφαΐδης (βιολί), Μιχάλης Τσανασίδης (αγγείον-ζουρνά), Νίκος [παππούς] & Νίκος [εγγονός] Ματζηρίδης (κλαρίνο), Γιώργος Ασβεστάς (ούτι), Δημήτρης Ουσταπασίδης & Δημήτρης Παπαδόπουλος (νταούλι).

Τραγουδούν στο μουχαπέτ’ οι: Γιώργος Σοφιανίδης, Ηλίας Ιγνατιάδης, Χρυσόστομος Ιγνατιάδης, Κώστας Ιγνατίδης, Άρης Μουταφίδης, Δημήτρης Παλίκογλου και Γιώργος Τσιμτσιρίδης.

Τραγουδούν στο γλέντι οι: Γιώργος Σοφιανίδης, Aλέξης Παρχαρίδης και Γιάννης Μιχαηλίδης.

Χορεύουν μέλη από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας (πρόεδρος: Κώστας Ιγνατίδης, δάσκαλος χορού: Βασίλης Ασβεστάς).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

 

 

 

 

 

Πηγή: Το Αλάτι της Γης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.