ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Παρουσιάστηκε στα Μελίσσια η «Χαλαμονή», το νέο βιβλίο του Αντώνη Παυλίδη
Παρουσιάστηκε στα Μελίσσια η «Χαλαμονή», το νέο βιβλίο του Αντώνη Παυλίδη
16 Δεκ
0
Σχόλια

Παρουσιάστηκε στα Μελίσσια η «Χαλαμονή», το νέο βιβλίο του Αντώνη Παυλίδη

Το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο Χαλαμονή –που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει χαλασμός, καταστροφή, και ουσιαστικά ως λέξη χαρακτηρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου–, παρουσίασε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, ο πρόεδρος του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικός Αντώνης Παυλίδης.

Το βιβλίο αναφέρεται κατά βάση στον ποντιακό ελληνισμό και ειδικότερα στην γενοκτονία που υπέστησαν τόσο οι Έλληνες του Πόντου όσο και οι άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Αρμένιοι, Ασσύριοι, κ.ά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας του βιβλίου εξελίσσεται στην σύγχρονη εποχή, στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό είναι απόρροια των εμπειριών του συγγραφέα καθώς διατέλεσε για τρία χρόνια υπεύθυνος των ελληνικών σχολείων της Πόλης.

Η ιστορία του βιβλίου ξεκίνα με το ταξίδι του παππού του βασικού ήρωα, στην Τραπεζούντα και ποιο συγκεκριμένα στο Σταυρί –τόπος καταγωγής των προγόνων του– στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο κεντρικός ήρωας γεννιέται σε ένα χωριό κοντά στην Σαμψούντα. Μετά την γενοκτονία, την έλευση του στην Ελλάδα, τον γάμο του με μια Μικρασιάτισσα, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του όπου βιώνει πρωτόγνωρες συγκινήσεις. Ο εγγονός του κεντρικού ήρωα επισκέπτεται το 2000 την Κωνσταντινούπολη για να αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην Ανατολή.

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος-ιστορικός Αναστασία Κυρκίνη, στρατηγός ε.α. και τέως διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος και ο συγγραφέας του βιβλίου Αντώνης Παυλίδης. Συντονιστής ήταν ο αρχιτέκτονας-φιλόσοφος Γιώργος Βλάχος .

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Μελισσίων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιουλμπαξέ» και ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη και έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης, παρευρέθηκαν ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, o δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο τέως δήμαρχος Μελισσίων Δημήτρης Τομπουλίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.