ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα κάλαντα έψαλλε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού
Τα κάλαντα έψαλλε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού
(Φωτο: Χρήστος Κν.)
02 Ιαν
0
Σχόλια

Τα κάλαντα έψαλλε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

Το πρωί της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2023, μέλη του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έψαλαν τα παραδοσιακά ποντιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Συγκεκριμένα ξεκινήσαν από το Δήμαρχο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη όπου τους υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, καθώς ήταν τα τελευταία του κάλαντα σαν δήμαρχος, αφού από την νέα χρονιά τα ινία του δήμου αναλαμβάνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κώστας Μαραγκάκης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος δώρισε στην Ένωση ένα κάδρο με την συλλεκτική αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί», των ΕΛ.ΤΑ., με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου περιλαμβάνεται φυσικά και ο προσφυγικός συνοικισμός της Κοκκινιάς.

Στην συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε τον δήμαρχο Κορυδαλλού Χουρσαλά Νίκο, όπου εκεί είχε μια ξαφνική αλλά ευχάριστη συνάντηση με τον Κρητικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Απτεραίοι», όπου αντάλλαξαν ευχές έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και δεσμευτήκαν για μελλοντικές συνεργασίες. Ο δήμαρχος τους υποδέχθηκε με πολύ χαρά και εγκαρδιότητα και αφού έψαλλαν τα κάλαντα, αντάλλαξαν ευχές και προσέφερε στον καθένα από ένα γούρι για το 2024.

Ακολούθως επισκεφθήκαν, για να ψάλουν τα κάλαντα, την εταιρία VALSAMIDIS S.A. όπου έχει δωρίσει τον ανελκυστήρα που βρίσκεται στο κτήριο της Ένωσης και προσφέρει δωρεάν την μηνιαία συντήρηση του.

Αμέσως μετά η ομάδα κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου έψαλαν τα κάλαντα στον Υφυπουργό, ποντιακής καταγωγής, Διονύση Σταμενίτη αλλά και στον Υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη. Η φιλοξενία του Υφυπουργού, του Υπουργού αλλά και όλων των συνεργατών τους ήταν εξαιρετική. Προσέφεραν ημερολόγια, αναμνηστικά γούρια, κεράσματα και φυσικά κρητική τσικουδιά. Όπως παρατήρησε ο υπουργός υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα κρητικά και τα ποντιακά κάλαντα με κύριο σημείο τον ήχο, αλλά και τη χρήση της λύρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Θοδωρής Μακρίδης, αφού αντάλλαξε ευχές με τον Υφυπουργό και τον Υπουργό στην συνέχεια είχε ολιγόλεπτη συζήτηση μαζί τους για θέματα που άπτονται των πολιτιστικών συλλόγων.

Τέλος το μεσημέρι την ίδιας ημέρας η ομάδα των καλαντιστών επισκέφτηκε το μέγαρο της Aegean Oil για να ψάλει τα κάλαντα μεταξύ άλλων, στο προσωπικό της Aegean Oil, της naftemporiki.gr, του pontosnews.gr και στον Δημήτρη Μελισσανίδη προσωπικά. Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά από το Παιδικό Ποντιακό Εργαστήρι που αφιέρωσαν ένα τετράστιχο στα ποντιακά, στέλνοντας τις δικές τους ευχές και φυσικά, στον Δημήτρη Μελισσανίδη δεν αρνήθηκαν να χορέψουν, με φόντο την ποντιακή λύρα που βρίσκεται στο λόμπι της εταιρείας του.

Σε όλες τις παραπάνω επισκέψεις συνόδευσε τους καλαντιστές στην λύρα ο Γιώργος Νικολαΐδης και στο νταούλι ο Παύλος Σταματίδης. Την αποστολή συνόδευσαν ο πρόεδρος Θοδωρής Μακρίδης, η αντιπρόεδρος Όλγα Πολυχρονιάδου και τα μέλη του ΔΣ Αγγελική Κοντοπούλου και Ελένη Μακρή-Συμεωνίδου, η οποία είναι και έφορος του Φιλανθρωπικού Τμήματος.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παντού προσφέρθηκαν από την Ένωση δίσκοι με τα ποντιακά ωτία, αλλά και γλυκίσματα καρυδάκια, που αφιλοκερδώς έφτιαξε το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη του χορευτικού μας τμήματος, Βιολέτα Μαυροπούλου Λαχανά.

* Φωτογραφικό υλικό: Χρήστος Κν.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.