ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Oι Μωμόγεροι της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας στον πεζόδρομο της πόλης
Oι Μωμόγεροι της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας στον πεζόδρομο της πόλης
(Φώτο : odelalis.gr)
01 Ιαν
0
Σχόλια

Oι Μωμόγεροι της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας στον πεζόδρομο της πόλης

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, οι Μωμόγεροι της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας παρουσίασαν το δρώμενο στον πεζόδρομο της πόλης.

Συμμετείχαν: Χρήστος Μαρμαρίδης
Γιώργος Βαρυτιμίδης
Κωστής Σαρηγιαννίδης
Σάκης Παπαδόπουλος
Βασίλης Ιωαννίδης
Μιχάλης Παπαδόπουλος
Βασίλης Αδαμίδης
Αλέξανδρος Πουζουκλίδης
Γιώργος Φιρινίδης
Σοφία Τοπαλίδου
Σοφία Ελευθεριάδου
Λευτέρης Ναβροζίδης
Νταούλι: Αναστασία Δανιηλίδου
Αγγείο: Γρηγόρης Σιδηράς
Το ποντιακό λαϊκό δρώμενο οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια) που εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Στο δρώμενο παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας.

Στο έθιμο κάποιοι συμμετέχοντες φορούν τομάρια ζώων (λύκων και τράγων) ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων. Ο θίασος τριγυρνά στις αυλές των σπιτιών και οι πρωταγωνιστές είναι τρεις: ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο “αράπης”. Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας “αράπης”). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο “αράπη” με τον γέρο Κιτί Γοτσά.

Ακόμη στο δρώμενο συμμετέχουν και ο διάβολος που συνήθως κάνει “αταξίες” και πειράγματα στα σπίτια που επισκέπτονται. Ο αστυνόμος είναι ένας χαρακτήρας που φροντίζει για την τάξη και την ασφάλεια και συνήθως όποιος πειράξει τη νύφη ή το γέρο (ή γριά) είναι υπεύθυνος για την επιβολή προστίμων. Υπάρχει ο χαρακτήρας του γιατρού που είναι υπεύθυνος για την σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων και μπορεί να προβεί σε εξετάσεις και χορήγηση φαρμάκων όπου απαιτείται. Όλα γίνονται σε ένα κλίμα χαράς και πειραγμάτων και όλοι οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν και ξορκίζουν το κακό.

 

 

 

 

Πηγή : odelalis.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.