ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 9η Δεκεμβρίου
Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 9η Δεκεμβρίου
(Φωτο: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
12 Δεκ
0
Σχόλια

Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 9η Δεκεμβρίου

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα, στο Επισκοπείο Λαυρίου, το Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023, εκδήλωση προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού.

Αντίστοιχη εκδήλωση με το ίδιο περιεχόμενο, διοργάνωσαν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 09 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έχει πλέον καθιερωθεί σε ετήσια βάση, καθώς σκοπός της είναι να προβάλει την ανάγκη καταδίκης κάθε Γενοκτονίας που διεπράχθη στο παρελθόν και που δυστυχώς Γενοκτονίες συνεχίζουν να διαπράττονται μέχρι και σήμερα.

Αθήνα

Η εκδήλωση στην Αθήνα τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σωματεία-μέλη των τεσσάρων ομοσπονδιών, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σεβασμιώτατος κ.κ. Νικόλαος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλειος Οικονόμου, ο κ. Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής Φωτόπουλος Στυλιανός, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτριος Λουκάς και δημοτικοί σύμβουλοι, η Περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής κα. Βίκυ Καβαλάρη, για το Κ.Κ.Ε. ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής κ. Ιωάννης Ανανιάδης, ο Διοικητής Α.Τ. Λαυρεωτικής κ. Μπογδάνης Αχιλλέας και εκ μέρους της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Μίμης Δεληγιάννης.

Η έναρξη έγινε με προβολή του βίντεο «How Genocide Became Part of International Law» ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί από: τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο, τον Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτριο Λουκά, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκο Μπατσάρα, τον Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Χαρούτ Σπαρταλιάν, τον Ειδικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Κοσμά Χατόγλου καθώς και τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον τέως Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο. Η εισήγηση του ήταν ουσιαστική, επίκαιρη και ξεκάθαρη απέναντι στον όρο Γενοκτονία, στους θύτες και στα θύματα. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Κενεβέζος ανέλυσε το ερώτημα «Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις Γενοκτονίες που διέπραξε;» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν αναγνωρίζεις κάτι, είτε όταν δεν είσαι σίγουρος αν δε θα το ξανακάνεις, είτε όταν θέλεις μη αναγνωρίζοντάς το να το νομιμοποιείς, διότι θέλεις να δημιουργείς συνθήκες κεκτημένου για όλα όσα διέπραξες». Επίσης τόνισε ότι «η προέκταση των Γενοκτονιών, έχει να κάνει με την καταπάτηση εδαφών, πολιτισμών, πολιτιστικών δεδομένων, αλλά πολύ περισσότερο με την αποτύπωση γεωγραφικά του τρόπου που αντιμετωπίζεις γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τα πράγματα».

Τέλος, έγινε προβολή του βίντεο «Genocide Prevention – young people say never again (9 December – Genocide Prevention Day)».

Θεσσαλονίκη

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο κ. Αντώνης Οραήλογλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, ο κ. Κούβελας Δημήτριος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ, ο κ. Γεώργιος Κομνηνός, εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης, οι κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και Κώστας Καραγιαννίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλαμαριάς με τον κ. Γιάννη Δαρδαμανέλλη, ο κ. Κωνσταντίνος Γαβρίδης, Επίτιμος Γραμματέας της Π.Ο.Ε., η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Αρχιμανδρίτης Σιλουανός Τσατσιάδης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ο κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειακός Τομεάρχης για Διεθνείς Συνεργασίες και ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Για την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος ο εκπρόσωπός της κ. Τίγκραν Μπλετζιάν, για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ο κ. Παύλος Γαλεγαλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης της Π.Ο.Ε, για την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος ο κ. Άρης Κασσαπιάν, Πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Παραρτήματος Θεσσαλονίκης και για τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο Πρόεδρος της κ. Γεώργιος Χατζηκυριακίδης.

Ακολούθησε ανάγνωση του ιστορικού της 9ης Δεκεμβρίου από την κα. Αρπινέ Μοσινιάν, Μέλος της Αρμενικής Νεολαίας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Δρ. Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον κ. Νικολάο Μιχαηλίδη, με θέμα: «Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι Γενοκτονίες σήμερα;». Ο κύριος Μιχαηλίδης ανέλυσε διεξοδικά τις διαστάσεις του εγκλήματος της Γενοκτονίας, δίνοντας έμφαση στις Γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συσχέτιση της παρούσας εξωτερικής πολιτικής τόσο του κράτους θύτη, όσο και των κρατών θυμάτων, με τα τραγικά γεγονότα των Γενοκτονιών. Με το πέρας αυτής έγινε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.