ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μνημόσυνο στη μνήμη του Κοτζά Αναστάς στον Ιερό Ναό Χριστοφόρου Και Ευθυμίου (βίντεο και εικόνες)
Μνημόσυνο στη μνήμη του Κοτζά Αναστάς στον Ιερό Ναό  Χριστοφόρου Και Ευθυμίου (βίντεο και εικόνες)
(Φώτο : olympiobima.gr)
05 Δεκ
0
Σχόλια

Μνημόσυνο στη μνήμη του Κοτζά Αναστάς στον Ιερό Ναό Χριστοφόρου Και Ευθυμίου (βίντεο και εικόνες)

Κοτζά Αναστάς – Αναστάσιος Παπαδόπουλος, ο Ακρίτας του Πόντου, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες του ποντιακού έπους και πολέμησε με ανδρεία και ηρωισμό στα μαύρα χρόνια της Γενοκτονίας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή το μνημόσυνο για τα 101 χρόνια από την θάνατο του ήρωα του Πόντου Αναστασίου Παπαδόπουλου – Κοτζά Αναστάς στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου από τον ομώνυμο Ποντιακό Σύλλογο Νεοκαισάρειας.

Φαίνεται ότι η βυζαντινή  περίοδος  δεν ξεχάστηκε παρά  τα  500 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση  της Τραπεζούντας και του Πόντου   στα  χέρια  των Οθωμανών.

Ο Κοτζά Αναστάς , ο Κολοκοτρώνης του Πόντου,  με τη δράση του  συγκινεί  ακόμα τους  απανταχού Ποντίους  καθώς   συνέχισε την αντιστασιακή παράδοση των Ελλήνων και των Ελληνίδων ενάντια στη βία και την καταπίεση, αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά, και ηλικιωμένους να σωθούν.

Στην άγνωστη αυτή  ελληνική περίοδο  έδωσε  φως με μια συγκινητική ομιλία  μετά το μνημόσυνο που τέλεσε  στον  Ιερό Ναό  Αγίων  Χριστοφόρου και Ευθυμίου, ο πατέρας  Σωκράτης.

Βούρκωσε ο Παπασωκράτης στο μνημόσυνο του Κοτζά Αναστάς

Ο πολέμαρχος Αναστάσιος Παπαδόπουλος ήταν μια εκπληκτική φυσιογνωμία αυτού του ένοπλου αγώνα στον Πόντο. Ο πολεμικός χαρακτήρας του άνδρα, οι στρατιωτικές αρετές του, οι σπάνιες ηγετικές ικανότητές του, η ανδρεία, η έλλειψη φόβου, η ετοιμότητα, η οξεία αντίληψη των πραγμάτων και η αφοσίωση του στο καθήκον τον καθιστούσαν ανίκητο. Ήταν μια στρατιωτική ιδιοφυία.

Και όπως γράφει  στο βιβλίο του ο Θεοφάνης Μαλκίδης, που μίλησε στη Νεοκαισάρεια με ανθρώπους που  τον γνώρισαν  ο Κοτζά Αναστάς- Αναστάσιος Παπαδόπουλος,  “σ’έναν χέρ είχεν σταυρόν και σο άλλο το κανόν ”

Τα δικά μας γράμματα, όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι οι άγιοι και οι ήρωές μας, η αντιστασιακή πορεία των Ελλήνων και των Ελληνίδων, ο Πόντος του Κοτζά Αναστάς και των άλλων ανταρτών. Η αποκατάσταση της Ποντιακής αντίστασης, ως έμπνευση και οδηγός για την επιβίωσή μας στο μέλλον, είναι απαίτηση, ως οφειλή και καθήκον στις προηγούμενες και επόμενες γενιές.

Βούρκωσε ο Παπασωκράτης στο μνημόσυνο του Κοτζά Αναστάς (βίντεο και εικόνες)

Βούρκωσε ο Παπασωκράτης στο μνημόσυνο του Κοτζά Αναστάς (βίντεο και εικόνες)

Βούρκωσε ο Παπασωκράτης στο μνημόσυνο του Κοτζά Αναστάς (βίντεο και εικόνες)

 

 

 

 

Πηγή : olympiobima.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.