ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Θεσσαλονίκη: Προσπάθησαν να βανδαλίσουν ξανά το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Π. Μελά
Θεσσαλονίκη: Προσπάθησαν να βανδαλίσουν ξανά το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Π. Μελά
(Φώτο : voria.gr)
03 Δεκ
0
Σχόλια

Θεσσαλονίκη: Προσπάθησαν να βανδαλίσουν ξανά το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Π. Μελά

Το άγαλμα του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη, προσπάθησαν να βανδαλίσουν για ακόμα μια φορά άγνωστοι δράστες.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερα άγνωστοι είχαν κλέψει τις μπρούτζινες γλύπτες αναπαραστάσεις που υπήρχαν στη μαρμάρινη βάση του αγάλματος.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδη, Γιώργος Γεωργιάδης, καταγγέλλει πως άτομα πήγαν στο άγαλμα, το έδεσαν και προσπάθησαν να το ρίξουν «προφανώς με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο».

Σημειώνεται πως οι δράστες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πράξη τους καθώς το σχοινί έσπασε. Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του σωματείου τονίζει ότι το κυρίως σώμα του αγάλματος είναι «είναι πολύ δυνατά χωμένο στο μάρμαρο όπως το έστησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης». Όπως αναφέρει, ο ίδιος κάλεσε τις αστυνομικές αρχές για να ερευνήσουν το συμβάν.

Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης θεωρεί πλέον ατιμωτική για τη θυσία του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη την συνεχιζόμενη προσπάθεια βανδαλισμού του μνημείου του στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σημείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης κάνει λόγο για «πλέον ατιμωτική για τη θυσία του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη τη συνεχιζόμενη προσπάθεια βανδαλισμού του μνημείου». Το σωματείο τονίζει ότι «καταθέτει μήνυση κατά αγνώστων όπως του υποδείχτηκε από τις Αστυνομικές αρχές» και ζητά να καταστεί σαφές ότι «η κατάσταση στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά δεν είναι ανεκτή».

Το σωματείο, μεταξύ άλλων, θέτει ερωτήματα για τις γενικότερες συνθήκες ασφάλειας στους χώρους του πρώην στρατοπέδου και καλεί «την Αυτοδιοίκηση, την Πολιτεία τα κόμματα την Ελληνική Αστυνομία να θέσουν σε ύψιστη προτεραιότητα το ζήτημα του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά».

Σημειώνεται ότι στο σύνολο το μνημείο φτάνει στα 6.00 μέτρα από το έδαφος και πλαισιώνεται από δύο ισχυρούς ιστούς με την Ελληνική σημαία καθώς και αυτή των Κομνηνών Τραπεζούντας. Ο περίτεχνος μπρούντζος του μνημείου στηρίζεται σε λευκό μάρμαρο Δράμας ποιότητας Παυλίδη και έχει υποστεί υψηλότατης ακρίβειας επεξεργασία στα ειδικά εργαστήρια Μπαϊρακτάρη Δράμας. Στη βάση των μαρμάρων ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης αναπαριστά σε μπρούντζινο διάκοσμο με εξαιρετική εκφραστική δύναμη τις στιγμές του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη που τον έστειλαν στην λεωφόρο της Αθανασίας.  Στη μετώπη έχει χαραχθεί η φράση του στο τελευταίο του γράμμα από την φυλακή στην οικογένεια του που την καλεί να μείνει ψύχραιμη, αλλά και η πεποίθηση του ότι η θυσία του για την Ελλάδα είναι χρέος αναπόφευκτο.

Θεσσαλονίκη: Προσπάθησαν να βανδαλίσουν ξανά το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Π. Μελά

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου:

«Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης θεωρεί πλέον ατιμωτική για την θυσία του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη την συνεχιζόμενη προσπάθεια βανδαλισμού του μνημείου του στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Μετά την εγκληματική αφαίρεση των γλυπτών αναπαραστάσεων της ηρωικής στάσης του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στα Κεμαλικά Τουρκικά Δικαστήρια της Αμάσειας,την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 ο πρόεδρος του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, κατέστη μάρτυς της άθλιας προσπάθειας ” αγνώστων” βανδάλων να κλέψουν με σκοινιά και αυτοκίνητο ολόκληρο το μπρούτζινο σώμα του Νίκου Καπετανίδη.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία διαπίστωσε το γεγονός και τα στοιχεία από την κίνηση του αυτοκινήτου.

Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης καταθέτει μήνυση κατά αγνώστων όπως του υποδείχτηκε από τις Αστυνομικές αρχές.

Πλην όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι η κατάσταση στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά δεν είναι ανεκτή.

Δεκάδες ” άγνωστοι”  έχουν εισέλθει λάθρα στα ερειπωμένα κτήρια που αναμένουν την στοργή της Πολιτείας για να ανακαινιστούν.

Ο ανάδοχος των έργων ανάπλασης έχει καταγγείλει επανειλημμένα κλοπές και φθορές πολύτιμων υλικών, καλωδίων κλπ που αφορούν στην ηλεκτροδότηση και φωτισμό του χώρου με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης από το υστέρημα του για την αναπλήρωση τους.

Δεν αφορά δηλαδή η κατάσταση μόνο το μνημείο του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη αλλά εν συνόλω την ασφάλεια του χώρου και την κίνηση όλων των πολιτών που διέρχονται καθημερινά.

Καλούμε την Αυτοδιοίκηση,την Πολιτεία τα κόμματα την Ελληνική Αστυνομία να θέσουν σε ύψιστη προτεραιότητα το ζήτημα του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά.

Τα έργα θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.

Τι θα γίνει με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων,των διερχομένων πολιτών και των μνημείων μας;»

 

 

 

Πηγή : voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.