ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στην Κομοτηνή χτύπησε η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού
Στην Κομοτηνή χτύπησε η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού
(Φώτο : Livemedia)
27 Νοέ
0
Σχόλια

Στην Κομοτηνή χτύπησε η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού

Το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ανήκει πλέον στην ιστορία. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου χορευτές από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο των ΣΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ)  με μόνο στόχο την προβολή του ποντιακού πολιτισμού.

Να θυμίσουμε πως το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και τιμήθηκαν τρεις σημαντικές προσωπικότητες: ο Τζορτζ Τρελόαρ, ο Λευτέρης Χαψιάδης και ο Γεώργιος Κεσίδης.
Παρουσιάστρια της διοργάνωσης ήταν η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας Παρατηρητής της Θράκης Νατάσσα Βαφειάδου, ενώ ο Μιχάλης Βαμβακάς και η Χρύσα Μαυρίδου είχαν τη σκηνοθεσία της.


(φωτ.: Livemedia)

Όπως συνηθίζεται η επίσημη έναρξης του Φεστιβάλ δόθηκε με την είσοδο των λαβάρων των ποντιακών σωματείων-μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και στη συνέχεια οι χορευτές όλων των ΣΠοΣ έκαναν την είσοδός τους με κοτσιχτόν oμάλ’.

 (φωτ.: Livemedia)

Στο τραγούδι ήταν ο Γιώργος Ορφανίδης, στην ποντιακή λύρα ο Τάσος Πετρόπουλος και στα νταούλια οι Γιώργος Χαραλαμπίδης και Γρηγόρης Κεσαπίδης.

 

Έπειτα ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επίσημων. Κατά σειρά μίλησαν ο π. Γρηγόριος, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, η Ζωή Κοσμίδου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Νεολαίας της ΠΟΕ, Γιώργος Χατζηκυριακίδης και η πρόεδρος του οικοδεσπότη ΣΠΟΣ Ανατολικής ΜΜακεδονίας και Θράκης, Αθηνά Νακούση.

Μετά τους χαιρετισμούς σειρά είχαν οι ΣΠοΣ, όπου ο καθένας με το δικό του δυναμισμό παρουσίασε άρτια τους ποντιακούς χορούς που τους είχαν δοθεί.

Πρώτος βγήκε ο ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, που παρουσίασε τους εξής χορούς: διπάτ’, τίκ’ μονόν, εμπροπίσ’, κότσ’ και σερανίτσα.Τραγούδησε και αναφέρθηκε στους συμβολισμούς των χορών που παρουσιάστηκαν η Αντωνία Καραγιαννίδου, ενώ τραγούδησε και ο Γιάννης Κατωτικίδης. Τους χορευτές συνόδευσαν οι μουσικοί Δημήτρης Ζουπουνίδης, Κώστας Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος και Νίκος Φιλιππίδης και Σωτήρης Θεοδωρίδης. Ο Νίκος Γαβριάς είχε το συντονισμό της μουσικής.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η Νατάσσα Βαφειάδου, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης, στην οποία ήταν αφιερωμένο το φετινό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Μετά την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο έκανε ο ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, οι χορευτές του οποίου παρουσίασαν τους χορούς: ομάλ’, σαρικούζ, τυρφών και τρομαχτόν. Τραγούδησε και έπαιξε λύρα ο Θοδωρής Κοτίδης. Στο κλαρίνο ήταν ο Γεώργιος Αντωνιάδης.

Μετά την παρουσίαση του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας ακολούθησε η απόδοση τιμής στον ύπατο αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George Devine Treloar. Για το έργο του μίλησε  μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο γιος του Ντέιβιντ Τρελόαρ, που προανήγγειλε μάλιστα την έκδοση βιβλίου με υλικό που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του. Εκ μέρους της οικογένειας Τρελόαρ την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», από τη Ζωή Κοσμίδου.

Αμέσως μετά, ο ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης  παρουσιάσε τους χορούς καβαζίτας, σαρικούζ’ Πάφρας, αρχουλαμά, τερς και κότσαρι. Τραγούδησε, έπαιξε λύρα, κεμανέ και ζουρνά ο Γιώργος Πουλαντσακλής. Μαζί του επί σκηνής μια ομάδα νέων αγοριών και κοριτσιών.


ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (φωτ.: Livemedia)

Έπειτα καλλιτέχνες απέδωσαν το τραγούδι του προσφάτως χαμένου Πόντιου στιχουργού και συγγραφέα Λευτέρη Χαψιάδη, «Μία είναι η ουσία».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής επέδωσε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Παύλο Στεφανίδη που εκπροσώπησε την οικογένεια Χαψιάδη.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, οι χορευτές του οποίου παρουσίασαν τους χορούς φόνα, τίκ’ διπλόν, τρυγόνα, έτερε και τεκ καΐτέ. Τραγούδησαν ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Μωυσής Μωυσιάδης, στη λύρα ήταν οι Δημήτρης Κοσμίδης και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, στο αγγείο και τη φλογέρα ο Χριστόφορος Κοσμίδης και στο νταούλι ο Χρήστος Μαυρίδης και ο Ορφέας Κοσμίδης.


ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (φωτ.: Livemedia)

Στη συνέχεια τιμήθηκε ο εκλιπόντας δεξιοτέχνης του κλαρίνου, Γεώργιος Κεσίδης. Στη σκηνή ανέβηκαν ο γιος του, Θεόδωρος Κεσίδης που έπαιξε κλαρίνο, και ο εγγονός του, Γιάννης Κεσίδης που τραγούδησε. Την τιμητική πλακέτα απέδωσε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης στον εγγονό του Γιώργου Κεσίδη.

Με κοτσαγκέλ’, ουτσάι, καλόν κορίτσ’, πατούλα και λετσίνα έκανε την είσοδό του ο  ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης ΣΠοΣ.

Τραγούδησαν η Ελένη Αποστολίδου, η Γεωργία Καλαϊτζίδου και ο Χάρης Κεφαλίδης, στη λύρα και το τραγούδι ήταν ο Τάσος Πετρόπουλος, στη λύρα και το ζουρνά ο Αριστοτέλης Αρχιτεκτονίδης, στο κλαρίνο ήταν ο Θοδωρής Κεσίδης, στο νταούλι έπαιξαν οι Βασίλης Αλεξίου, Μαρία Αποστολίδου, Γρηγόρης Κεσαπίδης, Μαρία Κουντουδάκη, Βασίλης Τρίγκας και Γιώργος Χαραλαμπίδης.


ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (φωτ.: Livemedia)

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης των χορευτικών, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης ευχαρίστησε όλους τους χορευτές και τις χορεύτριες είπε που συμμετείχαν, τιμώντας τους προέδρους των πέντε ΣΠΟΣ που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Τιμητική πλακέτα έλαβαν οι: Πολύκαρπος Σαββίδης, Ευστάθιος Κατσίδης, Παύλος Γαλεγαλίδης, Χρήστος Δημόπουλος και Αθηνά Νακούση.

Το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ολοκληρώθηκε, όπως είθισται με το χορό Σέρρα που τον απέδωσαν επιλεγμένοι πυρριχιστές υπό την καθοδήγηση των Ματθαίου Καλτσίδη, Όμηρου Παχατουρίδη και Στέλιου Νικολάου. Στο τραγούδι και τη λύρα ήταν ο Τάσος Πετρόπουλος, στο νταούλι ο Γρηγόρης Κεσαπίδης και ο Γιώργος Χαραλαμπίδης.


Πυρριχιστές στο χορό σέρρα (φωτ.: Livemedia)

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.