ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | 1700 Πόντιοι χορευτές κατακλύζουν την Κομοτηνή
1700 Πόντιοι χορευτές κατακλύζουν την Κομοτηνή
(Φώτο : xronos.gr)
24 Νοέ
0
Σχόλια

1700 Πόντιοι χορευτές κατακλύζουν την Κομοτηνή

Για 4 ημέρες η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού «χτυπάει» στην πόλη μας με εκδηλώσεις ελεύθερης εισόδου χορευτικού και θρησκευτικού περιεχομένου

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού για τέσσερις ημέρες «χτυπάει» στην Κομοτηνή, που έχει τη χαρά να φιλοξενεί το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, με τέσσερις ημέρες εκδηλώσεων και κορύφωση στο μεγάλο γλέντι του Σαββάτου.

Πρόκειται για μία εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού (ΔΚΕΠΠΑΚ). Οι δράσεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ, με μουσικοχορευτική πατινάδα σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής από τον Σύλλογο Ποντίων Σαπών «τα Κασσιτερά» που έδωσε ζωντάνια σε μία μουντή -εξαιτίας του καιρού- νύχτα στην πόλη.

Αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάννης
Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάννης. «Εκατό χρόνια μετά ο αγώνας μας συνεχίζεται σταθερά και αταλάντευτα για την ηθική και ιστορική δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων μας» αναφέρουν οι διοργανωτές στην πρόσκληση. Στο πλαίσιο ανάδειξης του σημαντικού φεστιβάλ, το πρωί της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου-προσκλητήριο συμμετοχής στις δράσεις, που όλες έχουν ελεύθερη είσοδο.

Ν. Λιβεριάδου: Χιλιάδες επισκέπτες, 1700 χορευτές
«Χαρά και τιμή» χαρακτήρισε για τον Δήμο Κομοτηνής το να φιλοξενεί τη διοργάνωση αυτή, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου. Όπως ενημέρωσε, την πόλη θα κατακλύσουν επισκέπτες από κάθε μέρος της Ελλάδας, με την ίδια να εκτιμά ότι τουλάχιστον 3000 με 4000 κόσμος θα έρθει στην πόλη για το γεγονός, ενώ 1700 είναι όσοι θα χορέψουν στο φεστιβάλ.
«Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι» είπε και θύμισε ότι πριν από 5 χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής είχε φιλοξενήσει και το φεστιβάλ ποντιακών χορών εφήβων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. «Η πόλη θα ζωντανέψει ένα τριήμερο» διαμήνυσε, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή αναμένει τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και καλώντας τους Κομοτηναίους να απολαύσουν τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Αθ. Νακούση: Να δείξουμε τι εστί Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
«Είμαστε εδώ για να δείξουμε τι εστί Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, σάς περιμένουμε!» ανέφερε στο κάλεσμά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Αθηνά Νακούση. Σχετικά με την επιλογή της Κομοτηνής ως διοργανώτριας πόλης για το φετινό γεγονός, μετέφερε το στοίχημα «να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα» για τη δυναμική παρουσία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θράκη, δηλαδή -όπως είπε σχηματικά- «εδώ που αρχίζει και τελειώνει η Ελλάδα».

Όσο για τους χορευτές, περιέγραψε: «θα ενώσουν δυναμικά τα χέρια τους, θα πατήσουν γερά στη γη και θα μας δείξουν ότι όσα έχουμε μεταφέρει από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι εδώ, βαθιά στην ψυχή μας χαραγμένα». Σε άλλη αποστροφή της δήλωσε αισιόδοξη ότι ανατέλλει ένα μέλλον πιο λαμπρό για τον Ποντιακό Ελληνισμό, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για όλα όσα βίωσαν οι Πόντιοι ανά τους αιώνες, ενώ κάλεσε τον κόσμο να δώσει το παρών στην εκδηλώσεις χορευτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού περιεχομένου.

Ζ. Κοσμίδου: Οι νέοι δίνουν την ψυχή τους
Στην προσπάθεια και τον συντονισμό όλων των Ποντιακών Σωματείων και των Φορέων, στάθηκε η Ζωή Κοσμίδου, εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. «Με τους Πόντιους και τους Ποντιακούς Συλλόγους έχουμε πολύ στενή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι η συνέχεια προδιαγράφεται σπουδαία» δήλωσε με βεβαιότητα.
Η κα Κοσμίδου στάθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δίνουν την ψυχή τους για τον Ποντιακό πολιτισμό και Ελληνισμό, που όχι μόνο πατάει δυνατά και δίνει πνοή στον τόπο μας, αλλά είναι η ψυχή της Περιφέρειας», ενώ με τη σειρά της κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει όλα τα δρώμενα.

π. Γεώργιος: Ζωντανή η μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων
Αυτές οι προσπάθειες κάνουν γνωστή την Κομοτηνή κι ευρύτερα τη Ροδόπη στο πανελλήνιο, διαμήνυσε εκ μέρους του Μητροπολίτη ο γενικός αρχιερατικός εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής πατέρας Γεώργιος Παπαβέργος.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι τέτοιες εκδηλώσεις κρατούν ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα έθνος, εάν ξεχάσει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον». Κάλεσε τους συμμετέχοντες να μη λησμονήσουν το θρησκευτικό σκέλος των εκδηλώσεων αυτή την Κυριακή στον Κοσμά τον Αιτωλό.

Ποιοι θα τιμηθούν
Με πρόταση του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για το σπουδαίο έργο τους θα τιμηθεί η μνήμη τους στην εκδήλωση: του Αυστραλού Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, Συνταγματάρχη του αγγλικού στρατού και αρμόδιο για την περίθαλψη των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης George Divine Treloar (Τριλόουαρ), του δεξιοτέχνη του κλαρίνου στη ποντιακή παράδοση Γιώργου Κεσίδη καθώς και του κορυφαίου συγγραφέα και στιχουργού μεγάλων επιτυχιών Λευτέρη Χαψιάδη.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Μετά την περσινή επιτυχία στην Κοζάνη, φέτος το Φεστιβάλ επιστρέφει πιο δυναμικά. Υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Κομοτηνής, χιλιάδες χορευτές των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας μας από κάθε γωνιά της Ελλάδος, θα μας ταξιδέψουν μέσα από το ρυθμό και τη μουσική της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης.
Σήμερα, βράδυ Παρασκευής ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής υποδέχεται στο «Ρεφενέ» τους πρωτοετείς φοιτητές και το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην πόλη, διοργανώνοντας ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τους νέους και όχι μόνο να πρωτοστατούν και να μας αποδεικνύουν πως μέσα στο γκρίζο τοπίο της ανθρωπότητας υπάρχει ελπίδα ώστε να ξεδιπλωθεί ένα λαμπρό μέλλον.

Το Σάββατο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην διεξαγωγή του 17ου Ποντιακού φεστιβάλ, όπου μετά την ολοκλήρωσή του ακολουθήσει ένα μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα. Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου βρίσκεται και το πιστό αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά. Η αυλαία θα κλείσει με πατινάδα στην οποία θα συμμετέχουν ποντιακά σωματεία της Ομοσπονδίας αλλά και τοπικά σωματεία της πόλης.

 

 

 

Πηγή : xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.