ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης: Ο Εθνικός Ήρωας του Ελληνισμού Κυριάκος Μάτσης (βίντεο)
Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης: Ο Εθνικός Ήρωας του Ελληνισμού Κυριάκος Μάτσης (βίντεο)
(Φωτο: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης)
19 Νοέ
0
Σχόλια

Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης: Ο Εθνικός Ήρωας του Ελληνισμού Κυριάκος Μάτσης (βίντεο)

Δελτίο τύπου εξέδωσε το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης σχετικά με τον
Εθνικό Ήρωα του Ελληνισμού, Κυριάκο Μάτση, ο οποίος σαν σήμερα, 19 Νοεμβρίου, πέθανε ηρωικά στο κρησφύγετό του.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«Το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης τιμά την ιερή μνήμη του Ήρωα Κυριάκου Μάτση που έδωσε την ζωή του για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσα από τις γραμμές της ΕΟΚΑ.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 65 χρόνια από την ημέρα που ο Κυριάκος Μάτσης με την στεντόρεια φωνή του στο κρησφύγετο του στο Δίκωμο Πενταδακτύλου αρνήθηκε να παραδοθεί στις απειλές των Βρετανών αποικιοκρατών, πολέμησε μέχρι τελευταίας ρανίδος και βρήκε ηρωικό θάνατο από την ρίψη χειροβομβίδων.

Νωρίτερα είχε αποστομώσει τον Άγγλο διοικητή Χάρτιγκ ο οποίος προσπάθησε να τον δελεάσει με μεγάλο χρηματικό ποσό για να καταδώσει τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή.

Με την δήλωση του ότι ” Ου περί χρημάτων τον αγώνα πιούμεθα αλλά περί αρετής ” που έμεινε στην Ιστορία και συγκλόνισε κάθε ελεύθερη ψυχή.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα κάθε χρόνο από το 1971 ένας λιτός και λιγομίλητος άνδρας προσέρχεται στον τάφο του Κυριάκου Μάτση.

Είναι ο συμφοιτητής του στην Γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χριστόφορος Χριστοφορίδης με καταγωγή από την Κουνάκα Τραπεζούντας γεννημένος στην Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης θεωρείται σήμερα στα 98 του χρόνια μια κορυφαία προσωπικότητα του Ελληνισμού του Πόντου της δεύτερης γενιάς, ένας μεγάλος δάσκαλος της Παράδοσης και την Ποντιακής Διαλέκτου .

Με δάκρυα στα μάτια διηγείται στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκε ο άξιος καλλιτέχνης- παρουσιαστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης την αδερφική του φιλία με τον Κυριάκο Μάτση στα χρόνια της Γεωπονικής σχολής στην Θεσσαλονίκη.

Είναι ο τελευταίος εν ζωή συμφοιτητής του από την Ελλάδα.

Για τον Θείο Χριστόφορο άνδρες σαν τον Κυριάκο Μάτση βγαίνουν μια φορά στα 500 χρόνια.

Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης αφιερώνει το βίντεο αυτό σε όλον τον Κυπριακό Ελληνισμό,την οικογένεια Μάτση και τους κατοίκους της Κισσόνεργας και Χλώρακα που τους τίμησε επιβλέποντας ως απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας τον αναδασμό των κοινοτήτων αυτών το 1971.

Αιωνία η Μνήμη του Κυριάκου Μάτση!

Λευτεριά στην Κύπρο!»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.