ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τον Χρήστο Σαμουηλίδη τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»
Τον Χρήστο Σαμουηλίδη τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
16 Νοέ
0
Σχόλια

Τον Χρήστο Σαμουηλίδη τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»

Εκδήλωση προς τιμήν του Χρήστου Σαμουηλίδη, ιστορικό και πολυγραφότατο συγγραφέα, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Συλλόγου, η οποία τιμητικά φέρει το όνομά του.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι τρεις κόρες του.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Κυριάκος Σαχανίδης (Συγγραφέας και ποιητής ποντιακής διαλέκτου) και ο Γιώργος Ουσταπασίδης!

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο νέος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Ιωάννης Τομπουλογλου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπειρώσης» Νίκος Σερετάκης, ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Πόλης», Στέφανος Γατσούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Τάκης Αθανασόπουλος, Γιάννης Λουκιδέλης και Γιώργος Κελίδης.

Λίγα λόγια για τον αείμνηστο Χρήστο Σαμουηλιδη:

Ο συγγραφέας και λαογράφος Χρήστος Σαμουηλίδης, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Χαλάνδρι σε ηλικία 95 ετών, από καρδιακή ανακοπή το βράδυ της Τρίτης 18 Οκτωβρίου 2022.

Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε από γονείς πρόσφυγες του Πόντου οι οποίοι αφού πέρασαν από το Απολυμαντήρια Καλαμαριάς και μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης εγκαστάθηκαν στην πόλη του Κιλκίς.

Είχαν καταγωγή από το Βεζίνκιοϊ του Καρς, με ιδιαίτερη καταγωγή του πατέρα του από το Μοναστήρι της Χαλδίας. Γεννήθκε στο Κιλκίς το 1927, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και ενεγράφη στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 1952 και εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, τη σχολική χρονιά 1953 – 1954.
Έτσι κατέβηκε στην Αθήνα, και προσελήφθη στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών όπου εργάστηκε έως το 1970. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, στα δεκαπέντε χρόνια της παρουσίας του γύρισε όλους τους προσφυγικούς οικισμούς, πόλεις και χωριά της Ελλάδας και συνέλεξε για το Ίδρυμα της κυρίας Μέλπως Μερλιέ 14.000 σελίδες λαογραφικούς και ιστορικού υλικό από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών βάση της Συνθήκης της Λωζάννης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.