ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βαχίτ Τουρσούν: «Έκλαψα δύο φορές γράφοντας το Λεξικό»
Βαχίτ Τουρσούν: «Έκλαψα δύο φορές γράφοντας το Λεξικό»
(Φωτο: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης)
13 Νοέ
0
Σχόλια

Βαχίτ Τουρσούν: «Έκλαψα δύο φορές γράφοντας το Λεξικό»

Συγκλόνισε το ευγενικό και πολυπληθές κοινό της Θεσσαλονίκης ο συγγραφέας Βαχίτ Τουρσούν κατά την διάρκεια της παρουσίασης των δύο βιβλίων του για την Ποντιακή Διάλεκτο στην Τουρκία που διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία τα σωματεία δράσης Νίκος Καπετανίδης και Φίλων Κτενίδης της Νικόπολης.

(Φωτο: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης)

Με την πληθωρική παρουσία της Arxontoula Konstantinidou εκπαιδεύτριας της Διαλέκτου στο βήμα η οποία νωρίτερα είχε διεξοδικά αναλύσει την σπουδαιότητα των έργων του,ο Βαχίτ Τουρσούν προχώρησε σε μια από καρδιάς εξομολόγηση για την τιτάνια προσπάθεια του επί 30 χρόνια με αμέτρητες προσωπικές δυσκολίες, προβλήματα με το Τουρκικό καθεστώς αλλά και την αδιαφορία της Αθήνας να δημιουργήσει από το μηδέν την Κιβωτό της Διάσωσης του τοπικού γλωσσικού πλούτου της Τραπεζούντας και της εκεί γλώσσας των γηγενών Τραπεζουντίων.

Μια γλώσσα αρχαϊκά Ελληνική με πλήθος στοιχείων αδιάκοπης επί 3000 χρόνια επιμονής να βρίσκεται στα χείλη των ανθρώπων στα χωριά και βουνά της Τραπεζούντας που τώρα όμως φθίνει και φυλοροεί.

(Φωτο: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης)

Την εκδήλωση ομόρφυνε η παρουσία των καλλιτεχνών Γιώργου Συμεωνίδη και Δημήτρη Ξενιτόπουλου στην αφήγηση κειμένων του Βαχίτ Τουρσούν και στην λύρα συγκινώντας τον ίδιο και το κοινό.

Σημαντική στιγμή ήταν ο χαιρετισμός του υποτρόφου Νίκος Καπετανίδης Αλκίνοου Βλαχόπουλου ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την οργάνωση και την συνεργασία του με το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Στην έκπληξη της βραδιάς ο Ξένης Ξενοφώντος πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου από την Λευκωσία ζήτησε τον λόγο και με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποσχέθηκε αυτή η εκδήλωση να επαναληφθεί σύντομα στην Κύπρο.

(Φωτο: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης)

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η νέα Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου που τόνισε ότι μαζί με το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης θα υπάρξουν παρεμβάσεις σημαντικές για τα θέματα αυτά σε κοινή συνεργασία.

Ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ.

Μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του Παύλου Μελά .

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Μέλη και φίλοι Ποντιακών Οργανώσεων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 Αιμίλιος Σαπρανίδης.
Η εκδήλωση προβλήθηκε απευθείας στο Διαδίκτυο με την χορηγία PapMedia – E-pontos

Ηχητική κάλυψη Δαμιανός Ακριτίδης.
Γραμματεία Απόστολος Κουγιουμτζίδης.

Τα σωματεία Δράσης Νίκος Καπετανίδης και το σωματείο Φίλων Κτενίδης Νικοπόλεως ευχαριστούν όλους τους χορηγούς και την διεύθυνση του Ξενοδοχείου Lazart
για την εκτίμηση και ευγενική διάθεση συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.