ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τη μνήμη της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας
Τη μνήμη της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη»)
04 Νοέ
0
Σχόλια

Τη μνήμη της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη» τίμησε την μνήμη της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης του Πόντου, η οποία είναι και προστάτιδα του Συλλόγου.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη»)

Ανήμερα της εορτής, τη Τετάρτη 01 Νοεμβρίου, τελέστηκε θεία λειτουργία, στην οποία μέλη του Συλλόγου, ντυμένα με τις παραδοσιακές ποντιακές φφορεσιές τους στάθηκαν δίπλα στην εικόνα της Αγίας.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη»)

Μετά το πέρας της λειτουργίας, τα μέλη του Συλλόγου μοίρασαν ποντιακά ωτια στους πιστούς.

Η Αγία Ελένη μαρτύρησε τον 18ο αιώνα μ.Χ. μετά από σκληρά βασανιστήρια. Καταγόταν από την πόλη Σινώπη του Πόντου και ήταν κόρη της ευσεβούς οικογενείας Μπεκιάρη. Ήταν 15 ετών όταν αποκεφαλίστηκε από τον πασά Ουκούζογλου διοικητού της Σινώπης και πετάχτηκε στην Θάλασσα. Το λείψανό της αντι να βυθιστεί επέπλευσε όπου ένα ουράνιο φως το φώτιζε.

Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών η Κάρα της Αγίας Ελένης μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης όπου φυλάσσεται.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, οπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Μικράς Ασίας, της Αγίας Ελένης Εκ Σινώπης του Πόντου και της Παναγίας της Ιαματικης προερχομενης απο την Τραπεζούντα του Πόντου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.