ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ντίσελντορφ: Έκθεση για τον Πόντο στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων του “Ξενητέα”
Ντίσελντορφ: Έκθεση για τον Πόντο στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων του “Ξενητέα”
(Φώτο : europolitis.eu)
23 Οκτ
0
Σχόλια

Ντίσελντορφ: Έκθεση για τον Πόντο στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων του “Ξενητέα”

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και περιχώρων “Ο Ξενητέας” συμπλήρωσε 40 χρόνια από την ίδρυσή του και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων εγκαινιάστηκε η έκθεση «Πατριδογνωσία Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής» της εικαστικού Σοφίας Αμπερίδου, στο κεντρικό μουσείο της πόλης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Μαυρίδης και η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου φιλοξενήθηκαν σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στη “Φωνή της Ελλάδας” το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό και μίλησαν για τις δράσεις του Συλλόγου εδώ και 40 χρόνια στη γερμανική πόλη καθώς και για τη συγκεκριμένη έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2023.

Ντίσελντορφ: Έκθεση για τον Πόντο στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων του “Ξενητέα”
Ο Ηλίας Μαυρίδης με την Σοφία Αμπερίδου και τη Miriam Koch διευθύντρια του γρ. πολιτισμού του Δήμου Ντίσελντορφ

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, δεν είναι λίγοι οι νέοι ποντιακής και όχι μόνο καταγωγής που αγκαλιάζουν τις δράσεις του συλλόγου. Ενός συλλόγους που προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για τον Πόντο στις νεότερες γενιές, και συγχρόνως να προβάλλει στο Ντίσελντορφ την ποντιακή κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία καθώς και να αναδείξει ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων. Ακόμη, όπως τόνισε πρόθεσή του είναι η έκθεση «Πατριδογνωσία Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής» να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Ντίσελντορφ: Έκθεση για τον Πόντο στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων του “Ξενητέα”
Η εικαστικός Σοφία Αμπερίδου, στην έκθεση στο μουσείο του Ντίσελντορφ

Η κα. Σοφία Αμπερίδου μίλησε για την καταγωγή της από την Κερασούντα του Πόντου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ποτίστηκε ως παιδί και ως άνθρωπος με τα νάματα της πατρίδας, με τις ιστορίες των παππούδων μου που νόμιζα ότι ήταν παραμύθια αλλά ήταν τελικά η πικρή ιστορία της πατρίδας μου…. Η γιαγιά μου η ίδια, ζωγράφισε στην καρδιά μου το θέμα της προσφυγιάς” και συμπλήρωσε ότι μιλώντας με νέους από τη νεολαία των Ποντίων στη Γερμανία, “κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον στην ψυχούλα τους για την πατρίδα και διψούν να ενωθούν με την πατρίδα…. Και οι Έλληνες και οι Γερμανοί, ακόμη και τουρκικής καταγωγής από τον Πόντο που γεννήθηκαν στη Γερμανία, στέκονται ώρα μπροστά στους πίνακες, που απεικονίζουν τα κάλαντα ή τους μωμόγερους και συζητούν μαζί μου για τα έθιμα και τις παραδόσεις του Πόντου ”

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σοφία Αμπερίδου έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και περισσότερες από 80 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου. Η έκθεση “Πατριδογνωσία Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής” αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση της στο εξωτερικό και είναι υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ και του δημάρχου της πόλης Stephan Keller.

 

 

Πηγή : ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.