ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου
Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του  Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου
(Φώτο : olympiobima.gr)
04 Οκτ
0
Σχόλια

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου

Η σεμνή τελετή που  διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων  Πιερίας τελέστηκε στον αύλειο χώρο της  Ένωσης Ποντίων Πιερίας στην Κατερίνη

Το πρωί της  Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023 μέσα σε συγκινησιακό  κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  των  αποκαλυπτηρίων  της προτομής  του  αείμνηστου Μητροπολίτη Τραπεζούντος  Χρύσανθου. Την προτομή φιλοτέχνησε ο  μαρμαρογλύπτης  Νίκος Εξαδάκτυλος .

Η σεμνή τελετή που  διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων  Πιερίας τελούσε υπό την  αιγίδα του Σεβασμιωτάτου επισκόπου  Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας  Σοφία Μαυρίδου, το δήμαρχο Κατερίνης Κώστα  Κουκοδήμο,   τον επίτιμο πρόεδρο  της Ένωσης Ποντίων Πιερίας  και πρώην δήμαρχο Κατερίνης Μενέλαο Τερζόπουλο , τον νυν πρόεδρο Κώστα Παπουτσίδη. Και τη Ζαιρα Λαζαρίδη, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο  Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Ακολούθησε ομιλία του ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη με θέμα «Η συμβολή του μητροπολίτη Χρύσανθου Τραπεζούντος στο Ποντιακό Ζήτημα».

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου “Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου”

Ένωση Ποντίων Πιερίας – Έναρξη νέας πολιτιστικής χρονιάς

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του  Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του  Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του  Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου

«Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, το μεγάλο καμάρι της εκκλησίας μας»

Ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης μιλώντας για τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, έκανε λόγο για «το μεγάλο καμάρι της εκκλησίας μας, που τίμησε τον ρόλο του και στον ιστορικό Πόντο και στην Ελλάδα, με την ιστορική του απόφαση να μην ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου αλλά και να μην ζητήσει αξιώματα, λέγοντας ότι ο κύκλος ο δικός του είχε κλείσει, όταν το 1964 θέλησαν να τον επαναφέρουν».

Αναφέρθηκε  στον ποντιακό λαό από τον οποίο αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην ύπαρξη, το δικαίωμα να διατηρεί και να κατέχει ειρηνικά το έδαφός του, το δικαίωμα στο σεβασμό της εθνικής και πολιτιστικής του ταυτότητας. Υπήρξε καταλήστευση  της περιουσίας και επομένως πλουτισμός σε βάρος του ποντιακού λαού. Το μεγαλύτερο όμως έγκλημα με αυτουργό το τουρκικό κράτος που διαπράχθηκε σε βάρος του ποντιακού λαού και δεν επιδέχεται ούτε παραγραφή, ούτε λήθη, ούτε – πολύ περισσότερο – συγχώρεση ή δικαιολογία, είναι αυτό της γενοκτονίας. (. . .) Κάθε λαός έχει δικαίωμα να απαιτεί με επιμονή την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχτηκαν σε βάρος του, συγκινώντας  για μια ακόμη φορά το ακροατήριό του.

Την εκδήλωση τίμησε  με την παρουσία του ο βουλευτής Πιερίας  Ξενοφών Μπαραλιάκος που βρίσκεται πάντα δίπλα στην Ένωση Ποντίων Πιερίας.

 

 

Πηγή : olympiobima.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.