ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αποκαλυπτήρια Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής 1922
Αποκαλυπτήρια Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής 1922
(Φώτο : eviaportal.gr)
06 Σεπ
0
Σχόλια

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής 1922

Ο Δήμος Χαλκιδέων, τιμώντας τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και απονέμοντας φόρο τιμής σε όλους, όσοι εγκατέλειψαν το 1922 τις εστίες τους στη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων, κατασκεύασε το Μνημείο «Το ακρόπρωρο της φυγής», αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή 1922.

Το Μνημείο στήθηκε στην προσφυγική συνοικία της Χαλκίδας, τη Νεάπολη, μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών-Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδας.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, στον πεζόδρομο Νεάπολης (πλατεία οδού Τράλλεων).

Η σημασία του τίτλου «Το ακρόπρωρο της φυγής»

Το ακρόπρωρο είναι η γλυπτή ανθρωπόμορφη, διακοσμητική παράσταση που στόλιζε παλαιότερα την πλώρη των πλοίων, αποτελώντας την ταυτότητα και το σήμα του πλοίου, το «επίσημον», όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν.

Το ακρόπρωρο του Δήμου Χαλκιδέων «ζωντανεύει», με διττή σημασία. Σηματοδοτεί την αναγκαστική και αποτρόπαια φυγή των χιλιάδων εκατοντάδων Ελλήνων Μικρασιατών, που ήρθαν ως πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας αλλά, κυρίως, τον Πολιτισμό, την Ιστορία, την Παράδοση και τις Αξίες που αυτοί οι άνθρωποι μας χάρισαν, αποτελώντας για εμάς το «επίσημον» μας.

 

Πηγή : eviaportal.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.