ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συλλυπητήριο μήνυμα της Π.Ο.Ε. για τον θάνατο του καθηγητή γλωσσολογίας, Δημήτριου Τομπαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα της Π.Ο.Ε. για τον θάνατο του καθηγητή γλωσσολογίας, Δημήτριου Τομπαΐδη
(Φωτο: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
04 Σεπ
0
Σχόλια

Συλλυπητήριο μήνυμα της Π.Ο.Ε. για τον θάνατο του καθηγητή γλωσσολογίας, Δημήτριου Τομπαΐδη

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αναφορικά με τον θάνατο του καθηγητή γλωσσολογίας, Δημήτριου Τομπαΐδη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Ο γνωστός καθηγητής του ΑΠΘ άφησε πίσω του σπουδαίο επιστημονικό έργο, ενώ ήταν από τους πρώτους γλωσσολόγους που ασχολήθηκε με την ποντιακή, η συνεισφορά του οποίου ήταν σπουδαία σε επιστημονικό επίπεδο για τον ποντιακό ελληνισμό.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος:

«Το δυστυχές συμβάν της εκδημίας του Ομότιμου Καθηγητή Δημήτριου Τομπαΐδη πληροφορήθηκαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ένας εξαίρετος επιστήμων και «δάσκαλος», σύμφωνα με όσους μαθήτευσαν κοντά του, που ενθάρρυνε τους νέους επιστήμονες και άνοιγε «δρόμους» ακαδημαϊκούς, ο Καθηγητής Δημήτριος Τομπαΐδης αποτέλεσε μια από τις πλέον εξέχουσες πνευματικές παρουσίες της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, λόγω του πολυσχιδούς γλωσσικού και γλωσσολογικού έργου του, τόσο σε επιστημονικό, διδακτικό, αλλά και ερευνητικό επίπεδο.

Γεννηθείς στην Κάτω Καλλινίκη Φλώρινας, με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ο Δημήτρης Τομπαΐδης υπηρέτησε, ως καθηγητής του Γυμνασίου Χρυσουπόλεως και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, ως Εισηγητής του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ), ως συνεργάτης του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ως Σύμβουλος στο ΚΕΜΕ/Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο οποίο ανέλαβε την ευθύνη της σύνταξης των αναλυτικών προγραμμάτων των γλωσσικών μαθημάτων και τον συντονισμό της συγγραφής των διδακτικών βιβλίων «Νεοελληνική γλώσσα για το γυμνάσιο». Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές, όπως μεταξύ άλλων στην Επιτροπή για την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος, στην Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στα νομικά κείμενα, στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον έλεγχο της γλωσσικής μορφής των νομικών κειμένων, καθώς και στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μεταγλώττιση του Συντάγματος στη δημοτική. Το 1992 εκλέχτηκε Καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., μέχρι το 2000. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Θεσσαλίας και διετέλεσε κοσμήτορας και μετέπειτα πρύτανης του νεοϊδρυθέντος ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία Κύπρου .

Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, καθώς και διευθυντής του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» επί σειρά ετών.

Ο Δημήτριος Τομπαΐδης έχει σφραγίσει με το έργο του ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων με κοινό σημείο αναφοράς τη γλώσσα, ειδικότερα στον τομέα της περιγραφής και ανάλυσης της νεοελληνικής και των διαλέκτων της, μάλιστα δε της ποντιακής, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία και στην Ποντιακή διάλεκτο. Το συγγραφικό του έργο, περισσότερο από πλούσιο, με 15 βιβλία και πάνω από εκατό δημοσιεύσεις και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και αφιερωματικούς τόμους, αποτελεί καταλυτική πηγή γνώσης για τους σύγχρονους -εν ενεργεία και εν δυνάμει- επιστήμονες γλωσσολόγους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης, απένειμε στον Καθηγητή Δημήτριο Τομπαΐδη τιμητική πλακέτα για την «πολυετή και άοκνη προσφορά του στην καταγραφή και μελέτη της ποντιακής γλώσσας», στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ποντιακή: Όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο. Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές.» που διοργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη στη Φλώρινα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους για τον θάνατο του Καθηγητή Δημήτρη Τομπαΐδη και ως ποντιακή κοινότητα θα τον ευγνωμονούμε για το έργο του που παρήγαγε και μένει ως κτήμα ες αεί».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.