ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αναγνώρισε ο Δήμος Μεσσήνης της Ιταλίας τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Αναγνώρισε ο Δήμος Μεσσήνης της Ιταλίας τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Στιγμιότυπο από το Α΄ Διεθνές Συνέδριο για τις Γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή, στη Σικελία (φωτ.: World Pontian Youth Coordinating Commitee)
12 Δεκ
0
Σχόλια

Αναγνώρισε ο Δήμος Μεσσήνης της Ιταλίας τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ένα βήμα πιο κοντά για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, φέρνει η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεσσήνης στη Σικελία της Ιταλίας (ν. 826/2017), που αναγνωρίζει το έγκλημα που διαπράχθηκε στους Ποντίους από τους νεότουρκους και τους κεμαλικούς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καθιερώνει την 19η Μαΐου κάθε έτους, ως ημέρα τιμής και μνήμης.

Πριν από περίπου έναν μήνα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, το Α΄ Διεθνές Συνέδριο για τις Γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή (των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων). Μεταξύ άλλων στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Ρενάτο Ακορίντι, στο οποίο για πρώτη φορά εκεί, τέθηκε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Στενού-Μεσσίνα Δανιήλ Μακρή.

Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας υπάρχουν πολλοί Έλληνες ποντιακής καταγωγής στην κοινότητα και ήδη η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε σύντομα να έχουμε και άλλες αναγνωρίσεις.

Η Μεσσήνη (Messina στα ιταλικά) ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες αποίκους και ονομαζόταν Ζάγκλη. Λίγο αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα, προς τιμή της πελοποννησιακής Μεσσήνης. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η πόλη έχει ακόμη και σήμερα έντονο ελληνικό στοιχείο αλλά και μια δραστήρια ελληνική κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.