ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το μήνυμα της Π.Ο.Ε. για το θάνατο της Μαρίας Ψαθά
Το μήνυμα της Π.Ο.Ε. για το θάνατο της Μαρίας Ψαθά
(Φωτο: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
21 Αυγ
0
Σχόλια

Το μήνυμα της Π.Ο.Ε. για το θάνατο της Μαρίας Ψαθά

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μέσω μηνύματος που δημοσίευσε στη σελίδα της, αποχαιρετά την Μαρία Ψαθά, κόρη του σπουδαίου Δημήτρη Ψαθά.

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:

«Μία πολύ δραστήρια, δημιουργική και δυναμική, ποντιακής καταγωγής κυρία έφυγε από την ζωή τις τελευταίες μέρες. Η Μαρία Ψαθά, κόρη του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του που αφιέρωσε τη ζωή της στην διάδοση του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Μαρία Ψαθά μητέρα τριών παιδιών, του Οδυσσέα, της Λένας και της Λίζας, και γιαγιά της Μαρίλης και της Έλλης, φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στην δημοσιογραφία και μετά τη γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα, όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Λάτση. Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στη διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε δήμους, σχολεία, πνευματικά κέντρα, ποντιακούς συλλόγους.

Συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες και γνωστούς πρωταγωνιστές για την παρουσίαση των διαχρονικών έργων του πατέρα της που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου δημιούργησαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν σε αποκλειστικότητα τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά. Ανάμεσά τους τα βιβλία «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Στη χώρα των Μυλόρδων», «Αντίσταση», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Ο Αχόρταγος» καθώς και οι συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του συγγραφέα συγκεντρωμένες σε τρείς τόμους με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ». Επίσης το επικό ιστορικό-αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου» το οποίο προλόγισε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος χαρακτηρίζοντάς το ως τη «Βίβλο του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, τιμώντας τον μεγάλο Πόντιο δημοσιογράφο, λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά, πατέρα της εκλιπούσης, είχε αφιερώσει στη μνήμη και στο έργο του το 10ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που διεξήχθη την 1η Νοεμβρίου 2014 στη πόλη της Λάρισας. Με τα ίδια αισθήματα αγάπης και συγκίνησης, η Ομοσπονδία μας αποχαιρετά τη Μαρία Ψαθά και στέλνει στην οικογένεια της τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια.

Η κηδεία της Μαρίας Ψαθά τελέστηκε, σε στενό οικογενειακό κύκλο, την Τετάρτη 16 Αυγούστου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου στο εξής θα αναπαύεται στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Ψαθά μαζί με τον λατρεμένο λογοτέχνη πατέρα της, Δημήτρη Ψαθά και την Τραπεζούντια γιαγιά της Μαρία Χαραλαμπίδου (σύζυγος Ιωάννη Ψαθά)».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.