ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σταυρίν: Γιατί οι Τούρκοι φοβούνταν και σέβονταν την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Σταυρίν: Γιατί οι Τούρκοι φοβούνταν και σέβονταν την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
(Φωτο: alfavita.gr)
06 Αυγ
0
Σχόλια

Σταυρίν: Γιατί οι Τούρκοι φοβούνταν και σέβονταν την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Στις 06 Αυγούστου η εκκλησία μας τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Στον Πόντο οι κάτοικοι σέβονταν και τιμούσαν την ημέρα αυτή και σε κάποιες περιοχές, όπως στο Σταυρίν, ήταν αυστηρή αργία.

Ακόμη και οι Τούρκοι της περιοχής γιόρταζαν μαζί με τους χριστιανούς και δε δούλευαν, γιατί αυτή την ημέρα την θεωρούσαν σαν ημέρα ολέθρου. Υπάρχει μάλιστα και σχετική παράδοση, που μας διέδωσε ο Δ.Κ. Παπαδόπουλος, επεξηγώντας γιατί οι Τούρκοι σέβονταν και φοβούνταν αυτή την ημέρα.

«Οι Τούρκοι του χωριού Σταυρί τις αργίες των γιορτών δεν τις υπολόγιζαν και ξεχύνονταν στις δουλειές τους. Μια χρονιά, την ημέρα του Σωτήρος, οι Έλληνες πήγαν στο πανηγύρι στην Κόβερνα και οι Τούρκοι πέσαν με τα μούτρα στις δουλειές. Ένας Τούρκος άρχισε να αλωνίζει. Ενώ αλώνιζε βγήκε μια σπαρακτική φωνή. Έτρεξαν όλοι οι Τούρκοι να δουν τι συνέβη.

Όταν μαζεύτηκαν κοντά στο αλώνι, δεν βρήκαν κανέναν. Βόδια, τυκάνια (ξύλα που αλωνίζουν πατώντας τα άχυρα), στάχυα, «σκίστηκε» η γη και τα κατάπιε. Σκέφτηκαν και είπαν, «Αυτό φαίνεται το έκανε η Αγία Σωτήρα» (Αε -Σωτήρα έλεγαν οι Πόντιοι της περιοχής τη συγκεκριμένη γιορτή).

Από το φόβο τους άφησαν τις δουλειές τους και από τότε και ύστερα οι Τούρκοι του χωριού Σταυρί κρατούσαν αργία την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αυστηρότερα και από τους Έλληνες».

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή από το βιβλίο: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, «Αρχείον Πόντου», Ποντιακή Λαογραφία

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.