ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι ασχολίες των κατοίκων του Πόντου τον Αύγουστο
Οι ασχολίες των κατοίκων του Πόντου τον Αύγουστο
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
02 Αυγ
0
Σχόλια

Οι ασχολίες των κατοίκων του Πόντου τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος ήταν ο πιο καλός μήνας για όλο σχεδόν τον Πόντο.

Το μήνα αυτό γινόταν η συγκομιδή των φουντουκιών. Είναι γνωστό ότι ο Πόντος ήταν πρώτος στην παραγωγή φουντουκιών. Εκεί για πρώτη φορά επιτεύχθηκε η ξεχωριστή επεξεργασία των ειδών του φουντουκιού σε ειδικά εργαστήρια. Οι Έλληνες του Πόντου ήταν πρώτοι στην εξαγωγή φουντουκιών, αρίστης ποιότητας, σε πολλές αγορές της Ευρώπης.

Επίσης, στην περιοχή της Πάφρας, αυτό το μήνα, τελείωνε και η συγκομιδή των καπνόφυλλων. Εκτός από την καλλιέργεια του φουντουκιού, οι Πόντιοι γενικά και ειδικά της Πάφρας, είχαν τη φήμη του ειδικευμένου καπνοπαραγωγού και καπνέμπορου. Στην τσαρική Ρωσία είχαν τα πρωτεία στην παραγωγή και την εμπορία του καπνού, γι’ αυτό και τους αποκαλούσαν Βασιλείς του καπνού.

Επίσης οι Πόντιοι ήταν εξαίρετοι καλλιεργητές φρούτων και καρπών. Έτσι, στην Ινέπολη τον Αύγουστο υπήρχαν πολλά σταφύλια, καρύδια και άλλοι καρποί, που τα έλεγαν Αγοστέσια, δηλαδή προϊόντα του Αυγούστου.

Στην Τραπεζούντα ωρίμαζαν τον μήνα αυτό τα δαμάσκηνα (κοκκύμελα), γι αυτό και τα έλεγαν αγουστοκοκκύμελα. Κατά παρόμοιο τρόπο και οι καρυδιές, που οι καρποί τους ωρίμαζαν τον Αύγουστο, λέγονταν αγουστοκάρυδα.

Στον Πόντο, ανάλογα με την περιοχή, ήταν και οι ασχολίες των κατοίκων. Στην Ίμερα τον Αύγουστο άρχιζε το όργωμα των χωραφιών, το ενιάτευμαν με το ξύλινο αλέτρι.

Στη Ροδόπολη το μήνα αυτό αλώνιζαν τα σιτηρά και έκαναν ψωμί, που τρώγοντάς το έλεγαν: “νέ’ν ψωμίν νέ’ν καρδίαν”, δηλαδή νέο ψωμί νέα καρδιά.

Στα Κοτύωρα του μήνες Ιούλιο ή Αύγουστο, γινόταν η δεύτερη κούρα των προβάτων, το μαλλί των οποίων λεγόταν γιοζόμαλλο και ήταν καλύτερης ποιότητας απ’ το μαλλί της πρώτης κουράς, που το έλεγαν αρνομάλλ’. Η τρίτη κουρά γινόταν τρεις μήνες μετά από τη δεύτερη και επειδή το μαλλί αυτό ήταν πολύ κατώτερης ποιότητας το έλεγαν γιαπαγού.

 

 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο, Ποντιακή Λαογραφία, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών “Αρχείον Πόντου”, παράρτημα 19

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.