ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ροδοχώρι: 100 χρόνια φορτωμένα με μνήμες
Ροδοχώρι: 100 χρόνια φορτωμένα με μνήμες
(Φωτο: Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
31 Ιούλ
0
Σχόλια

Ροδοχώρι: 100 χρόνια φορτωμένα με μνήμες

Εκδήλωση σχετικά με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ροδοχωρίου διοργάνωσε, σε συνδιοργάνωση με τον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Ροδοχωρίου, την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, στον αύλειο χώρο της Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, σε πρώτη προβολή, το ντοκιμαντέρ «Από το Μέγα Ρεύμα στο Ροδοχώρι – 100 χρόνια» του Παναγιώτη Θεοδωρίδη, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του χωριού.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν χοροί του Πόντου και υπήρχε και έκθεση φωτογραφίας.

(Φωτο: Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)

Στη συνέχεια ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τους Κώστα Θεοδοσιάδη και Παναγιώτη Θεοδωρίδη στο τραγούδι, Νίκο Κοκκινίδη στη λύρα, Ειρήνη Σαχταρίδου στο αγγείο, Νίκο Φιλιππίδη στο νταούλι και Δημήτρη Φουντουκίδη στα πλήκτρα.

(Φωτο: Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)

Αναλυτικά το μήνυμα του Συλλόγου:

«Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023
ταξιδέψαμε με την καρδιά μας έναν αιώνα πίσω…

Σε συνδιοργάνωση με τον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Ροδοχωρίου δημιουργήσαμε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ιστορία του χωριού μας και το παρακολουθήσαμε στον αύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία στον δημιουργό του ντοκιμαντέρ, Παναγιώτη Θεοδωρίδη και την PANTHEO ART PRODUCTIONS και όλους όσους συμμετείχαν και κόπιασαν για να βγει αυτό το άριστο αποτέλεσμα !!!

Ευχαριστούμε επίσης την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και τον Δήμο Νάουσας που ήταν δίπλα μας σε αυτή την εκδήλωση , όπως επίσης και τους χορηγούς μας για την στήριξη !!!

Τιμήσαμε την μνήμη των προγόνων μας που έδωσαν ζωή σε έναν ερημωμένο τόπο και δημιούργησαν μια νέα Πατρίδα για εμάς, τις νεότερες γενιές…

Ξεριζώθηκαν από την πατρική τους γη στον Πόντο και η μοίρα τους οδήγησε εδώ, στο Ροδοχώρι, ένα μέρος που τους θύμιζε ιδιαίτερα τα ορεινά μέρη από τα οποία κατάγονταν…

Είχαν τη δύναμη να κουβαλήσουν μαζί τους τις αναμνήσεις του παρελθόντος, αλλά και την ίδια την πνευματική κληρονομιά τους…
Με λιγοστά εφόδια, με τεράστια ψυχική δύναμη και ομαδικό πνεύμα, κατάφεραν και μετέτρεψαν μια άγρια δασική περιοχή στον τόπο μιας νέας ζωής…και την προσέφεραν απλόχερα σε εμάς…

Χρέος δικό μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους και όσα μας κληροδότησαν…

Να φροντίσουμε τα παιδιά μας να έρθουν κοντά με την Παράδοση, να γνωρίσουν το ΠΑΡΕΛΘΟΝ να μάθουν την ΙΣΤΟΡΙΑ και να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον, γιατί είναι η ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή !!!
Ήταν άνθρωποι απλοί…γεμάτοι όμως δύναμη και κενοί από φόβο…κι εμείς οφείλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους…

Θα είναι αθάνατοι στη μνήμη μας !!!
Χρόνια πολλά Ροδοχώρι!!!»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.