ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έργα ζωγραφικής Α. Αγαθαγγέλου, που «μιλούν» γιά τον Πόντο, εκτέθηκαν στους «Αργοναύτες»
Έργα ζωγραφικής Α. Αγαθαγγέλου, που «μιλούν» γιά τον Πόντο, εκτέθηκαν στους «Αργοναύτες»
(Φώτο : maxitis.gr)
17 Ιούλ
0
Σχόλια

Έργα ζωγραφικής Α. Αγαθαγγέλου, που «μιλούν» γιά τον Πόντο, εκτέθηκαν στους «Αργοναύτες»

Έκθεση έργων του ζωγράφου και αγιογράφου Αναστασίου Αγαθαγγέλου με καταγωγή από το Παλαιό Γυναικόκαστρο, εμπνευσμένων από μορφές, τοπία και θέματα του Πόντου και αναφερόμενα στο κυβερνείο του Καρς, διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».

Η έκθεση λειτούργησε στο εντευκτήριο του Συλλόγου από την Δευτέρα 26 Ιουνίου έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, με τα επίσημα εγκαίνια την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023, και όπως τόνισε κατά την διάρκειά τους ο πρόεδρος του Συλλόγου  Παναγιώτης Δαμιανίδης, εντασσόταν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των «Αργοναυτών», οι οποίες αποσκοπούν «στην ανάδειξη της μνήμης προηγουμένων γενεών γιά το πώς αυτές βίωσαν την ταυτότητα, ζωή, «εικόνα» και ιστορία του Πόντου, και οι οποίες βοηθούν στην κατανόηση του ποιοί είμαστε και από πού ερχόμαστε».

Έτσι, η έκθεση έργων ζωγραφικής του Αναστασίου Αγαθαγγέλου, εμπνευσμένων από τον Πόντο, ήλθε να προστεθεί στην αναβίωση της μεταφοράς της μεγάλης καμπάνας από το Καρς στο Κιλκίς, στην παράσταση του θεατρικού έργου του αείμνηστου συμπολίτη Δημητρίου Νικοπολιτίδη «Χωρίς εσέν’ ‘κι ίνουμαι, χωρίς εσέν’ ‘κι ευτάγω» και στις συνεντεύξεις συμπολιτών, μελών των «Αργοναυτών» και μη, γιά το αρχείο του συλλόγου.

Τέλος, ο κ. Δαμιανίδης χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες αυτές ως επιθυμία και βούληση των «Αργοναυτών», να τιμήσουν Κιλκισιώτες, «που εργάσθηκαν γιά την ανάδειξη της ποντιακής ταυτότητας, πολλές φορές κόντρα στο σύγχρονο ρεύμα μιάς σκληρής αστικοποίησης και εκμοντερνισμού, που επέφεραν πολύ μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στην μορφή αλλά και στην ποιότητα της ζωής».

Ο δημιουργός

Στον δημιουργό Αναστάσιο Αγαθαγγέλου από το Παλαιό Γυναικόκαστρο, τέκνο γονέων προσφύγων από το Πεπερέκ της περιοχής Αρνταχάν του Καρς Καυκάσου και συνταξιούχο υπάλληλο του πρώην ΙΚΑ, αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης, παρουσιάζοντας και άλλους σταθμούς της ζωής του και απονέμοντάς του εύσημα τόσο γιά τον συγκεκριμένο κύκλο δημιουργιών του όσο και γιά τις παλαιότερες αλλά και την συνολική παρουσία του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Κιλκίς.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και στην συγγραφική δραστηριότητα του κ. Αγαθαγγέλου, μνημονεύοντας το ότι αρκετές από τις «Αληθινές ιστορίες» του δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Ποντιακή Εστία» του σωματείου «Παναγία Σουμελά» της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται, ότι, ως στέλεχος του πρώην ΙΚΑ, ο κ. Αγαθαγγέλου υπηρέτησε επί δεκαπενταετία ως διευθυντής του υποκαταστήματος Κιλκίς, και επί των ημερών του ανεγέρθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του ιδρύματος, όπου πλέον στεγάζεται ο ΕΦΚΑ.

 

Πηγή : maxitis.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.