ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συγκλονιστική η παράσταση «Εύξεινος Πόντος – Οδοιπορώντας στους αιώνες» από τους «Αργοναύτες» Κιλκίς (βίντεο)
Συγκλονιστική η παράσταση «Εύξεινος Πόντος – Οδοιπορώντας στους αιώνες» από τους «Αργοναύτες» Κιλκίς (βίντεο)
(Φωτο: maxitis.gr)
13 Ιούλ
0
Σχόλια

Συγκλονιστική η παράσταση «Εύξεινος Πόντος – Οδοιπορώντας στους αιώνες» από τους «Αργοναύτες» Κιλκίς (βίντεο)

Την πολυθεματική παράσταση, με τίτλο «Εύξεινος Πόντος – Οδοιπορώντας στους αιώνες», ανέβασε η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».

Η παράσταση δόθηκε την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, στο θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου, στο πλαίσιο των φετινών «Ελευθερίων», υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς και με την υποστήριξη του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίου.

Ήταν ένα συγκλονιστικό «οδοιπορικό» μετάβασης από το μύθο στην ιστορία και από τους αρχαιοτάτους χρόνους έως τον εικοστό αιώνα, σε ο, τιδήποτε σχετίζεται με την παρουσία του Ελληνισμού στον Πόντο, με «σταθμούς» τα κεφάλαια όλων των τομέων της ζωής του και της Ιστορίας του, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα, μέσα από μαρτυρίες και από μία σύγχρονη προσέγγιση με έργα Ελλήνων ποιητών, ακριτικά έπη, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς και δρώμενα ομάδων σύγχρονου χορού και σύγχρονων κρουστών.

Μία ζωή, καθημερινότητα και ιστορία χιλιάδων χρόνων «συμπυκνωμένη» αριστοτεχνικά σε ένα ολιγόωρο διάστημα, με περιεκτικά όσο και εύστοχα αντιπροσωπευτικά κείμενα σε επιμέλεια της Λένας Σαββίδου, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο από το 1800 έως τις αρχές του 20ου αιώνα και σ’ αυτήν του ξεριζωμού και της προσφυγιάς (1916-1923).

Μία καλλιτεχνική (ανα)παράσταση από εκείνες που κρατούν «ζωντανές» την ιστορική μνήμη και τις παραδόσεις, διατηρώντας αναλλοίωτη την φυσιογνωμία και ταυτότητα του Ελλήνισμού του Πόντου, και που γι’ αυτήν είναι άξιοι ευσήμων οι ιθύνοντες των «Αργοναυτών» και οι πάνω από διακόσιοι συντελεστές της εκδήλωσης.

 

 

Πηγή: maxitis.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.