ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα 30 χρόνια του γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» (βίντεο και φώτο)
Τα 30 χρόνια του γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» (βίντεο και  φώτο)
(Φώτο : roinews.gr)
11 Ιούλ
0
Σχόλια

Τα 30 χρόνια του γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» (βίντεο και φώτο)

Τα 30 χρόνια ζωής του (31 για να ακριβολογούμε…) γιόρτασε χθες στις Σάπες στο Υπαίθριο Θέατρο ,στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών “Τα Κασσιτερά ” παρουσία εκατοντάδων φίλων του.

Στην μουσικοχορευτική εκδήλωση που είχε επετειακά χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν μονόπρακτα στην ποντιακή διάλεκτο και μάλιστα στην ντοπιολαλιά της Κεϊλίκας χωριού της Νικόπολης από την χωριά της οποίας προέρχονται οι πόντιοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν το 1924 στα Κασσιτερά .Συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου σε κείμενα του Στέλιου Νικολάου και αναφορές στα παρχάρια και την καθημερινότητά τους ,στους καλλιτέχνες μουσικούς ,στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία..

Ακούστηκαν μάλιστα και αυθεντικές ηχογραφήσεις παλιών ποντίων μουσικών των Κασσιτερών ενώ τα τμήματα ενηλίκων ,παιδικό και εφηβικό χόρεψαν χορούς του Πόντου και της Νικόπολης .

Νωρίτερα απεύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Χιωτέλης ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο του Συλλόγου ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν έμπρακτα στην πραγματοποίηση της χθεσινής εκδήλωσης .

Ο χοροδιδάσκαλος και συνδετικός κρίκος του Συλλόγου τα τελευταία 15 χρόνια Στέλιος Νικολάου έδωσε το δικό του στίγμα αναφερόμενος στην εκδήλωση και στις πολύτιμες καταγραφές που έχουν γίνει ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των προσφύγων .

Χαιρετισμό εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας απεύθυνε και η Αθηνά Νακούση .

Ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ποντιακής παράδοσης, ευχήθηκε να προσφέρουν για πολλές ακόμα δεκαετίες και τόνισε πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στο έργο τους.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ποντιακούς χορούς παρουσίασαν οι χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Προαστίου Δράμας “Οι Αργοναύτες”

Στο χώρο εκτάθηκε και πολύτιμο υλικό από το παρελθόν που περιλάμβανε φορεσιές ,μουσικά όργανα ,χειροτεχνήματα αλλά και έγγραφα τόσο από την ζωή στον Πόντο όσο και από τα χρόνια της ζωής στα Καασσιτερά μέχρι το 1947 τότε που οι κάτοικοί τους μετακινήθηκαν στις Σάπες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε χορευτικά στους δρόμους των Σαπών .

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην χθεσινή εκδήλωση και σε όσους διαχρονικά κράτησαν το Σύλλογο ως ένα ζωντανό κύτταρο μνήμης και πολιτισμού στις Σάπες.

Ρεπορτάζ βίντεο και φωτογραφίες Σάκης Αντωνίου

 

 

Πηγή : roinews.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.