ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η αθόρυβη κοινωνική δράση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας
Η αθόρυβη κοινωνική δράση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας
(Φώτο : sbs.com.au)
07 Ιούλ
0
Σχόλια

Η αθόρυβη κοινωνική δράση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας

Ένα βιβλίο που’χε μείνει ξεχασμένο σ’ ένα ράφι, μία ομιλία ενός ιστορικού και μία ερώτηση οδήγησαν στην δημιουργία ενός Συλλόγου στην Αυστραλία και μαζί του στην αναβίωση ενός ιστορικού Σωματείου: της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας.

Η Λίτσα Αθανασιάδη είναι απόγονος προσφύγων από την Τραπεζούντα. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, στα δύσκολα χρόνια πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά από λίγα χρόνια μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα η οικογένειά της μετανάστευσε, για μια ακόμη φορά, στην μακρινή Αυστραλία.

Η Λίτσα Αθανασιάδη, μιλώντας στο sbs.com.au, είπε ότι “μεγάλωσε” στην Ποντιακή Εστία Μελβούρνης όπου δραστηριοποιούνταν ο πατέρας της ο οποίος έπαιζε ποντιακή λύρα. Όταν ο πατέρας της έφυγε  από τη ζωή η κ. Αθανασιάδη ακολούθησε τα βήματά του και συνέχισε να ασχολείται με την Ποντιακή Εστία ενώ χρημάτισε και πρόεδρός του συλλόγου.

Ωστόσο, μια σειρά συμβάντων – που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και συμπτώσεις – την οδήγησε στην ίδρυση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας το 2006.Ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών του Πόντου το 1904 όταν ιδρύθηκε η Μέριμνα Ποντίων Γυναικών και θέλοντας να τιμήσει την παρακαταθήκη που άφησαν, η κ. Αθανασιάδη, συνεπικουρούμενη από μια ομάδα εξίσου αφοσιωμένων γυναικών, ένωσε το νήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μέριμνας με εκείνο της Ποντιακής πατριάς της Μελβούρνης.

Από το 2006 που ιδρύθηκε, η Μέριμνα Ποντίων Γυναικών Ωκεανίας αναπτύσσει έντονη, αλλά αθόρυβη προσφορά στον φιλανθρωπικό χώρο. Ωστόσο τα ενδιαφέρονται του εν λόγω Σωματείου επεκτείνονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα από εκείνο της φιλανθρωπίας. Η δράση της Μέριμνας είναι ευρύτερη και προσανατολισμένη στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και διάδοση της κληρονομιάς του Πόντου.

 

 

Πηγή : sbs.com.au

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.