ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ανανεωμένο και διαφορετικό το Ποντιακό Πανηγύρι του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας
Ανανεωμένο και διαφορετικό το Ποντιακό Πανηγύρι του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
29 Ιούν
0
Σχόλια

Ανανεωμένο και διαφορετικό το Ποντιακό Πανηγύρι του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας

Άκρως ανανεωμένο και διαφορετικό το Ποντιακό Πανηγύρι του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», που διεξήχθη το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

Μετά από τρία χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας, ο… «Φάρος» άναψε και πάλι και οδήγησε στα μονοπάτια του Πόντου, της χαράς και της ομορφιάς, αναβιώνοντας ένα έθιμο των προγόνων του «το πανηγύρι του χωριού στον Πόντο».

(Φωτο: Συλλόγος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Χιλιάδες καλεσμένοι κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με αμείωτο κέφι, παρέμειναν μέχρι το πρωί της Κυριακής, Αυτή η πολυπληθής παρουσία του κόσμου απέδειξε για άλλη μια φορά την αναγνώριση της προσφοράς του Συλλόγου στα πολιτιστικά δρώμενα.

Την εξ ολοκλήρου οργάνωση, επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Σοφία Σαββίδου, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Συγκλονιστική ήταν η έναρξη, όταν τα πολυάριθμα χορευτικά του Συλλόγου, μπήκαν στο χώρο της εκδήλωσης, σχημάτισαν κύκλους γύρω από τα δέντρα και χόρεψαν περήφανα, τους λεβέντικους χορούς των προγόνων τους. Ο κάθε χορός συνοδευόταν και από ένα διαφορετικό παραδοσιακό όργανο (λύρα, κεμανέ, αγγείο, φλογέρα, ζουρνά, κλαρίνο).

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Και όταν άρχισαν οι ρυθμοί της Σέρρας, ενώθηκαν ο ουρανός και η γη. Χρώματα, πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε δυνατό ποντιακό γλέντι με τους: Θεόφιλο Πουταχίδη και το επιτελείο του, Σταύρο Σαββίδη και τους μουσικούς Δημήτρη Κοσμίδη, Παντελή Νικολαϊδη , Σάββα Ηλιάδη, όπου όλοι απογείωσαν τους καλεσμένους και τους ταξίδεψαν στα μονοπάτια της μουσικής παράδοσης.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Μια βραδιά γεμάτη ήχους, μουσικές και αρώματα Πόντου, προσθέτοντας νότες ευτυχίας στην ψυχαγωγία μας. Κανείς δεν ήθελε να φύγει. Ο καιρός, η παρέα, το φαγοπότι, ο νέος χώρος, όλα συνέβαλαν για να συνεχιστεί το γλέντι και ο χορός στον κύκλο της ζωής, της χαράς και της αισιοδοξίας.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο Σύλλογος ευχαριστεί από καρδιάς τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρο Μίχο, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους χορηγούς, τον Πρύτανη του ΠΑ.Δ.Α, τα μέλη- εθελοντές του Συλλόγου, που ο καθένας με τον δικό του τρόπο στήριξε και ενίσχυσε την εκδήλωση.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Παρευρέθηκαν Δήμαρχοι, Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Σαλαμίνας, Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Φυλής, Κορυδαλλού, Ν.Ιωνίας, Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», Αιγάλεω «Καύκασος», Ποντίων Επιστημόνων, Ελευσίνας, Μάνδρας, Περιστερίου, Αχαρνών, “Θέατρο Πόντου”, Ν.Σμύρνης – Αγ.Δημητρίου, Ποντίων Φοιτητών, Βριλησσίων, Παιανίας, Αμαρουσίου, Τρίπολης Αρκαδίας, Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδας, Εύξεινου Λέσχης Φλώρινας, Βατολάκκου Γρεβενών, οι αθλητικές ομάδες «Ελλάς Ποντίων», Iron Team.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.