ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το 6ο έτος ποντιακής γαστρονομίας διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Το 6ο έτος ποντιακής γαστρονομίας διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
(Φώτο : diavlos924.gr)
23 Ιούν
0
Σχόλια

Το 6ο έτος ποντιακής γαστρονομίας διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου 2023.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων, στις 15 Ιουλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί το «6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης, στις 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθειά μας, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.

Απευθύνουμε πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να διαγωνιστεί.

Όροι συμμετοχής

  1. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο  φαγητό – έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.

2.Το φαγητό – έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.άλ.).

  1. Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
  2.  Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
  3. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
  4. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του,  με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκι γλυκού κλπ),  όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί – πχ πίτες – το μέγεθος του ταψιού). Τέλος θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού – εδέσματος.

Κριτήρια αξιολόγησης συνταγών

Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Παρουσίαση πιάτων

Γεύση παρασκευασμάτων

Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία)

Διαδικασία διαγωνισμού

Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του, θα απαντά στις ερωτήσεις της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αφού το δοκιμάσουν θα βαθμολογούν και όλα αυτά θα γίνονται μπροστά στο κοινό που θα παρακολουθεί και στο οποίο ταυτόχρονα θα μοιράζεται φαγητό, γιατί και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει την καλύτερη συνταγή.

Αφού όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάσουν το φαγητό – έδεσμα τους, η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές.

Βραβεία – Έπαθλα

Οι  τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το άργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν».

Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά έως τις 25 Ιουνίου 2023 στο e-mail xrysakaiepixrysa@gmail.com. Επισυνάπτεται το έντυπο δήλωσης συμμετοχής. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976640083.

Ελάτε για άλλη μια χρονιά να μαγειρέψουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων  μας, να αναδείξουμε το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό  μας φαγητό και μέσα από αυτό τη φιλοξενία μας, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού. Γιατί σε κάθε ποντιακό σπίτι το τραπέζι ήταν, είναι και θα είναι πάντα στρωμένο.

Δεχθείτε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχετε στη γιορτή παράδοσης που διοργανώνουμε εδώ στην ακριτική μας Θράκη,  συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθειά μας  για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας. Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκλησή μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

 

Πηγή : diavlos924.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.