ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εγκαινιάστηκε το Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (φώτο)
Εγκαινιάστηκε το Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (φώτο)
(Φώτο : elassonanews.gr)
22 Ιούν
0
Σχόλια

Εγκαινιάστηκε το Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (φώτο)

Το Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού εγκαινίασε ο Δήμος Ελασσόνας με συνδιοργανωτή την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιουνίου στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα.

Η εκδήλωση με τίτλο «Καμίαν κι ανασπάλω σε» πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του μνημείου το οποίο προτάθηκε από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προχώρησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να αποκτήσει ο Δήμος Ελασσόνας, ένα εμβληματικό μνημείο για τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Το μνημείο είναι έργο του Ελασσονίτη καλλιτέχνη-εικαστικού κ. Αθ. Γκουντρουμπή.

Πρόκειται για ένα μνημείο που ο πολυσημειωτικός χαρακτήρας του παραπέμπει ταυτόχρονα στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη νέα σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα. Αυτός ο διττός ρόλος του μνημείου, αποδίδεται με μια εικαστική σύνθεση δύο ανάγλυφων και ενός γλυπτού ενσωματωμένα σε τρία αλληλοεπιδρούμενα παράλληλα επίπεδα. Σε μικρά μεταλλικά ανοξείδωτα ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα εμβληματικών πόλεων του Πόντου. Στην ίδια επιφάνεια και κάτω από τον χάρτη, είναι χαραγμένοι οι στίχοι από το ποίημα «Ποντος εν’ άστρον φωτεινόν» του Γιώργου Σαρακενίδη. Αριστερά της επιφάνειας του χάρτη, προεξέχει το δεύτερο επίπεδο του μνημείου με ανοδικό – πυραμιδικό σχήμα όπου στην όψη του είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και σε αυτό το επίπεδο εμφανίζεται χαραγμένη η φράση «Η ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνος, ακολούθησε χαιρετισμός των επισήμων και αμέσως μετά ομιλία από τον Κωνσταντίνο Σαμουρκασίδη, Ιστορικό, Μ.Α, κατάθεση στεφάνων, σκοποί και ποντιακοί χοροί.

Δείτε φωτογραφίες:

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.