ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Οι τελευταίοι σύμμαχοι των Ελλήνων της Κύπρου θα είμαστε εμείς οι Έλληνες του Πόντου»
«Οι τελευταίοι σύμμαχοι των Ελλήνων της Κύπρου θα είμαστε εμείς οι Έλληνες του Πόντου»
(Φώτο : infognomonpolitics.gr)
22 Ιούν
0
Σχόλια

«Οι τελευταίοι σύμμαχοι των Ελλήνων της Κύπρου θα είμαστε εμείς οι Έλληνες του Πόντου»

Εκδήλωση στη Λευκωσία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στη σφαγή των νηπίων της Σάντας από τις ίδιες τους τις μητέρες, αφού το κλάμα τους θα μπορούσε να προδώσει την κρυψώνα τους και να οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες Σανταίους, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη 19η Μαΐου στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη σφαγή των νηπίων της Σάντας ως το γεγονός που «συμπυκνώνει τον ανείπωτα πόνο που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου» ενώ αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι «αντί να προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις, θα έπρεπε να αποδεχθεί τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοί του. Η Γενοκτονία κληροδοτεί τα αποτυπώματά της στους απογόνους των θυμάτων από γενιά σε γενιά», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι χαιρετισμοί

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκινητική αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Τάσου Νούσια, για να ακολουθήσει η παρουσίαση του γνωστού ποιήματος στην ποντιακή διάλεκτο Πόντος εν άστρον φωτεινόν, μελοποιημένου από τον τραγουδιστή Στέφανο Πελεκανή.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Λίνα Φενερίδου, η οποία χαρακτήρισε την εκδήλωση ως πολύ σημαντική για την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του Πόντου και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο μια τέτοια δράση γίνεται υπό την αιγίδα και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Στηρίξτε μας κ. πρόεδρε, ώστε να αποκτήσουμε μια στέγη στη Λευκωσία, όπου θα μπορούμε να δουλεύουμε. Βοηθήστε να αποκτήσουν ίσα πολιτικά δικαιώματα τα παιδιά μας που γεννήθηκαν στην Κύπρο και να λυθούν τα προβλήματα με τις συντάξεις που αντιμετωπίζουν κάποιοι ηλικιωμένοι», είπε η Λίνα Φενερίδου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου Ξένης Ξενοφώντος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αποδίδουμε τιμή στον υπερήφανο λαό του Πόντου, μεγάλο μέρος του οποίου χάθηκε από τους Τούρκους. Παραμένουμε η εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια για τη δικαίωση του κυπριακού, του ποντιακού και όποιου άλλου τμήματος του ελληνισμού καταστράφηκε από τις τουρκικές ορδές. Συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία της ειρήνευσης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Για εμάς δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, μόνο αλησμόνητες».

Στο βήμα ανέβηκε μετά ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε με συγκίνηση «δεν αισθάνομαι ότι έρχομαι από την Ελλάδα, διότι εδώ βρίσκομαι στην Ελλάδα. Ένα παιδικό μου όνειρο σήμερα πήρε σάρκα και οστά, αφού προσκυνήσαμε τους ήρωες στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κοινές πορείες που ακολούθησαν οι ζωές των Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη σε Πόντο και Κύπρο αντίστοιχα και σημείωσε ότι «κλίνουμε το γόνυ στην αιματοβαμμένη Λευκωσία. Οι μόνοι που μπορούμε να καταλάβουμε τους Έλληνες της Κύπρου, είμαστε εμείς οι Έλληνες του Πόντου, διότι και οι δύο αντισταθήκαμε, τα δώσαμε όλα και μείναμε μόνοι. Εμείς χάσαμε την πατρίδα μας, εσείς χάσατε τη μισή σας πατρίδα. Οι τελευταίοι σύμμαχοι των Ελλήνων της Κύπρου θα είμαστε εμείς οι Έλληνες του Πόντου», τόνισε ο Γιώργος Γεωργιάδης.

«Η Δύση κάνει πλάτες στην Τουρκία»

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος, διότι «μιλάω από βήμα της μαρτυρικής Κύπρου για το μαρτυρικό Πόντο και διότι είμαι και εγώ απόγονος ανθρώπων που υπέστησαν Γενοκτονία».

Ο Λάζαρος Καμπουρίδης στη συνέχεια μίλησε για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει και σήμερα τη γενοκτονική πολιτική της και μάλιστα με τις πλάτες της Δύσης, αν πάρουμε τον όρο Γενοκτονία. Παράλληλα, η Τουρκία εφαρμόζει σχέδιο αφομοίωσης πολιτισμών. Η Δύση γίνεται ολοένα και πιο ανεκτική απέναντι στους Τούρκους».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πολύ πλούσιο και ιδιαίτερα συγκινητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Περιλάμβανε αφηγήσεις από τον Τάσο Νούσια, ποντιακά τραγούδια από τον Χρήστο Ακριτίδη, κυπριακά τραγούδια με αναφορά στον Πόντο από τον Στέφανο Πελεκανή και απαγγελία ποιημάτων, θεατρικά δρώμενα καθώς και χορούς από μέλη του Κέντρου Νεότητας της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά».

Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρίσκεται δίπλα στο πολιτιστικό κέντρο, χοροστατούντος του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου και παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολιτικά κόμματα της Κύπρου και εκπροσώπους φορέων και Ποντίων.

Η αποστολή των σωματείων Δράσης Νίκος Καπετανίδης και Ποντιακός Πολιτιστικός σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης Φίλων Κτενίδης κατέθεσαν στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον τύμβο Μακεδονίτισσας, επισκέφθηκαν το μουσείο της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα και είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου του δώρισαν πίνακα με τον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη έργο της Μελίνα Γιαλαμά και ένα Σταυρό.

 

Πηγή : infognomonpolitics.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.