ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μήνυμα της Λένας Σαββίδου σχετικά με την αφιερωματική εκδήλωση: «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ: Οδοιπορώντας στους αιώνες»
Μήνυμα της Λένας Σαββίδου σχετικά με την αφιερωματική εκδήλωση: «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ: Οδοιπορώντας στους αιώνες»
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»)
19 Ιούν
0
Σχόλια

Μήνυμα της Λένας Σαββίδου σχετικά με την αφιερωματική εκδήλωση: «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ: Οδοιπορώντας στους αιώνες»

Η Λένα Σαββίδου θέλησε να αναφέρει με ένα μήνυμα στην αφιερωματική εκδήλωση: «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ: Οδοιπορώντας στους αιώνες», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, στις 21:30, στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς. Διοργανωτές είναι η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» και ο Δήμος Κιλκίς.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Μία ιστοριογραφική προσέγγιση του Ευξείνου Πόντου και της εκεί διαδρομής των Ελλήων από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Με αντίστροφο χρονικό βήμα παρουσιάζονται εμβληματικά γεγονότα που σημάδεψαν το ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής και του ελληνικού στοιχείου της.

Από τον χώρο του Μύθου ο Προμηθέας ως Δεσμώτης στον Καύκασο, ο Φρίξος ως ο κομιστής του Χρυσόμαλλου Δέρατος στην Κολχίδα και ο Ιάσονας ως ο αρχηγός μιας εκστρατείας για την επαναφορά του στην Ιωλκό, καταδεικνύουν διασυνδέσεις και διαδρομές μεταξύ του ελληνικού χώρου και του Ευξείνου Πόντου πριν την αυγή του ιστορικού χρόνου.

Ο Μιθριδάτης και το Ελληνικστικό βασίλειο του Πόντου, ο Ξενοφώντας και οι Μύριοί του, ο Ακρίτας Διγενής φρουρός των Βυζαντινών συνόρων, η γενιά των Κομνηνών Αυτοκρατόρων και η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας σηματοδοτούν το αδιάλειπτο της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου και πνεύματος στην περιοχή.

Ο αστικός Πόντος και ο Πόντος των αγροτικών περιοχών, ο Πόντος του Χριστιανισμού και ο Πόντος των μεγάλων γεγονότων των απαρχών του 20ου αιώνα ως η κατακλείδα της ιστορικής διαδρομής που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, βιαίως κυοφορούν και αιματηρά γεννούν το νέο Παιδί στη μητροπολιτική γη.

2023 και το αίμα εκείνης της γέννας παραμένει ζωντανό στη συλλογική μας μνήμη. Τη γεμίζει με ιστορίες ακραίας βίας, ξεριζωμού και πικραμένα πρόσωπα. Με τραγούδια σε μια περίεργη λαλιά που σαν σκάψεις μέσα της βρίσκεις τον Όμηρο και ζωντανούς χορούς που κατατρυπούν τη γη. Με αέρηδες μιας θάλασσας που δεν γνωρίσαμε ποτέ αλλά είναι ακόμη κομμάτι μας, τα κύματά της. Τη γεμίζει με την ανάγκη να δικαιωθούν οι νεκροί μας για να διακιωθεί το μέλλον μας και άνθρωπος να μην πονέσει ξανά άνθρωπο. Ρέει με ορμή μέσα μας, μέσα στα παιδιά μας, στα παιδιά των παιδιών μας και στα δικά τους παιδιά. Σηματοδοτεί την ταυτότητά μας:
Νυν και αεί Αργοναύτες!
Νυν και αεί Ακρίτες!
Νυν και αεί Πόντιοι!
Νυν και αεί Έλληνες!

Λένα Σαββίδου».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.