ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μήνυμα του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίου αναφορικά με τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Πόντιων
Μήνυμα του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίου αναφορικά με τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Πόντιων
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
18 Ιούν
0
Σχόλια

Μήνυμα του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίου αναφορικά με τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Πόντιων

Μήνυμα εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος αναφορικά με τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με αφορμή την αφιερωματική Εκδήλωση: «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ Οδοιπορώντας στους αιώνες», της Λένας Σαββίδου, που έρχεται τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και του Δήμου Κιλκίς.

Ακολουθεί το μήνυμα:

«Αϊτέντς επεριπέτανεν, ψηλά σαν επουράνια, ούι αμάν αμάν.». Ο στίχος αυτός αντηχεί στο διάβα του ξεριζωμού. Περιγράφει έναν αιώνα εξορίας. Τα φτερά του αετού σχηματίζουν την ταυτότητα του Πόντου και υποδεικνύουν το μέγεθος του μαρτυρίου. Υπενθυμίζουν εκείνα τα χρόνια, που η δυστυχία καταδίκασε τους πατεράδες μας στον θάνατο και στην προσφυγιά. Πρόκειται για μια διπλή θανατική καταδίκη, αφού ο πρόσφυγας είναι κι αυτός ένας ζωντανός νεκρός: κηδεύει την πατρίδα του και μαζί της κηδεύεται και ο ίδιος.

Στα καραβάνια της ξενιτιάς, βέβαια, οι Πόντιοι υποστήκαμε, μιαν ακόμα δοκιμασία. Έπρεπε να αποφασίσουμε αν εκτός από ανέστιοι που ήμασταν ήδη, θα καταλήγαμε και απάτριδες. Εντούτοις, το αίμα 353.000 ανθρώπων και η παράδοση τόσων χιλιάδων χρόνων δεν άφηνε περιθώρια επιλογής. Ο Πόντος ξεριζώθηκε, αλλά δεν έσβησε. Διασκορπίστηκε αλλά δεν ξεστράτισε. Βρέθηκε σε νέο έδαφος και έκανε ξανά προκοπή και πολιτισμό. Φρούρησε τα τιμαλφή της πίστεως του Θεού, καταφέρνοντας να διασώσει την παράδοση, τη γλώσσα και τη λεβεντιά που χαρακτήρισε το γένος μας.

Αυτές τις γραμμές της ιστορίας, που χαράχτηκαν από τη σφαγή και τα καραβάνια των προγόνων μας, ακολουθούμε κι εμείς εδώ, στον όμορφο τόπο του Κιλκίς. Εργαζόμαστε με ευλάβεια μπροστά στα κενοτάφια όσων αφανίστηκαν από την σπάθη των Νεοτούρκων, ούτως ώστε να διατηρήσουμε ζωντανές στη μνήμη μας τις πατρογονικές εστίες και να προστατεύσουμε τα χαρακτηριστικά της παράδοσής μας. Μελετούμε τις ιστορικές πηγές και εφοδιαζόμαστε με γνώση, με Χριστό και με προθυμία, προκειμένου να διαμορφώσουμε το μέλλον που θέλουμε αλλά και που χρωστάμε στις προηγούμενες γενεές. Γενεές, στις οποίες οφείλουμε όχι μόνο τη βιολογική μας ύπαρξη, αλλά και την κουλτούρα, την ηθική και πολιτιστική μας συγκρότηση.

Ως πνευματικός σας πατέρας, θέλω να σας τονίσω πως έχουμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη, πρώτα απ’ όλους απέναντι στον εαυτό μας. Έχουμε την υπαρξιακή ευθύνη να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα στιβαρά βήματα του Πυρρίχιου, σέρνοντας τον χορό που ξεκίνησε πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια. Για να συνεχίσουμε να ζούμε, δηλαδή, πρέπει να χορέψουμε πλάι στον Αχιλλέα και στον Πάτροκλο, πλάι στον Όμηρο και στον Πλάτωνα. Ας αδράξουμε αυτή την ανεπανάληπτη τιμή που μας περιποίησε η ιστορία!

ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

κ. Βαρθολομαίος».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.