ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης καθιερώνει υποτροφία με την ονομασία «Υποτροφία Άννας Θεοφυλάκτου»
Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης καθιερώνει υποτροφία με την ονομασία «Υποτροφία Άννας Θεοφυλάκτου»
(Φωτο: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
16 Ιούν
0
Σχόλια

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης καθιερώνει υποτροφία με την ονομασία «Υποτροφία Άννας Θεοφυλάκτου»

Την μεγάλη κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού, Άννα Θεοφυλάκτου, τιμά η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας την όλη συνεισφορά της στον ποντιακό πολιτισμό.

Έτσι, λοιπόν, καθιερώνει υποτροφία ποντιακών σπουδών με την ονομασία «Υποτροφία Άννας Θεοφυλάκτου».

Αναλυτικά το ψήφισμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης:

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την Άννα Θεοφυλάκτου, τη γυναίκα που τίμησε τον πολιτισμό και τη μνήμη του Πόντου, όσο λίγοι. Στον έναν αιώνα του βίου της έζησε από κοντά τις προσπάθειες των προσφύγων Ελλήνων του Πόντου να επιβιώσουν, να εγκατασταθούν, να εργασθούν και να δημιουργήσουν τις συλλογικότητές τους στον ελλαδικό χώρο. Κόρη του μεγάλου Έλληνα εκ Πόντου Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, όχι μόνο δεν έζησε στη σκιά του επιφανούς πατέρα της, αλλά μεγαλούργησε με τη δική της έντονη και δυναμική προσωπικότητα.

Ανιδιοτελής, αγωνιστική και δίκαιη, κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και σύσσωμου του ποντιακού στοιχείου, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρωτεργάτης στην επιστήμη της (πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος), πρόεδρος της ιστορικής Μέριμνας Ποντίων Κυριών με καινοτόμες κοινωφελείς και εθνωφελείς δράσεις και πρωτοβουλίες, λάτρης του Πόντου με τα πάμπολλα ταξίδια της στην ιστορική πατρίδα, δημιουργός ενός ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικού αρχείου, δωρισμένου στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο ΑΠΘ (Έδρα Ποντιακών Σπουδών), θιασώτης της ενότητας του οργανωμένου ποντιακού χώρου και υποστηρικτής κάθε ποντιακού σωματείου και ιδιαίτερα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, τη ζωή της οποίας παρακολούθησε από την ίδρυσή της, η Άννα Θεοφυλάκτου ανήκει πια στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων που τίμησαν τον Πόντο στη μακεδονική γη.

Η Εύξεινος Λέσχη αποφασίζει και καθιερώνει υποτροφία ποντιακών σπουδών με την ονομασία «Υποτροφία Άννας Θεοφυλάκτου». Αιωνία η μνήμη της Άννας Θεοφυλάκτου!

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.