ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Χαλκίδα «αποχαιρέτησε» την Παναγία Σουμελά
Η Χαλκίδα «αποχαιρέτησε» την Παναγία Σουμελά
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
15 Ιούν
0
Σχόλια

Η Χαλκίδα «αποχαιρέτησε» την Παναγία Σουμελά

Για μια εβδομάδα οι κάτοικοι της Χαλκίδας και όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελάς, η οποία μεταφέρθηκε από τη Βέροια.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Το ιερό, αυτό, κειμήλιο των Ποντίων, αλλά και όλου του Ελληνισμού, αναχώρησε από τη Χαλκίδα χθες, Τετάρτη 14 Ιουνίου, έχοντας το προσκυνήσει μεγάλο πλήθος πιστών.

Την εικόνα, όπως ήταν αναμενόμενο, υποδέχθηκε, μεταξύ άλλων και ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», μέλη του οποίου στέκονταν δίπλα της φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές τους.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Ακολουθεί το μήνυμα που δημοσίευσε στην σελίδα του το ΔΣ του Συλλόγου:

«Σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου) αποχαιρετήσαμε την Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Προστάτιδος μας Παναγίας Σουμελά, που είχαμε την μέγιστη τιμή και ευλογία να υποδεχθούμε στην πόλη μας, να τη μεταφέρουμε και να την συντροφεύσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κάνηθο.

Επί επτά ημέρες είχαμε την ευτυχία μα και το χρέος να στέκουμε με ταπεινότητα δίπλα στο ιερό Εικόνισμα με τις παραδοσιακές φορεσιές των προγόνων μας. Είμασταν εκεί γεμάτοι περηφάνεια, συγκίνηση μα και ευγνωμοσύνη διότι με τις άοκνες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου εκπληρώθηκε η διαχρονική επιθυμία των μελών του Συλλόγου μας, αλλά και το χρέος απέναντι σε εκείνους που βρίσκονται στην κοινωνία των ουρανοπολίτων, να υποδεχθούμε στην πρωτεύουσα του νησιού μας το ιερό Εικόνισμα της Σουμελιώτισσας.
Επί επτά ημέρες στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Χαλκίδας συνυπήρξαμε, γίναμε κοινωνοί των διαχρονικών μηνυμάτων της ιερής μας παράδοσης, αφήσαμε στην άκρη όλα όσα δεσμεύουν το νου μας και όλα όσα στεναχωρούν την καρδιά μας και λάβαμε δύναμη για να συνεχίσουμε την αποστολή μας. Μια δύναμη που πηγάζει μέσα από το θαύμα της ζωντανής μας Πίστης. Πως άλλωστε να αγνοήσει κανείς τα βλέμματα και τη στάση των προσκυνητών συμπολιτών και συμπατριωτών μας – όχι μόνο από το νησί μας – που μέρα και νύχτα ξεχείλιζαν από λαχτάρα, σεβασμό και αγάπη την στιγμή που πλησίαζαν το ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτό που συνεχίζει να εμπνέει, αυτό που ήταν και παραμένει πάντοτε φάρος λαμπρός και πλοηγός μας, φρουρός της μνήμης μας, νυν και αεί αστείρευτη πηγή της ζωής μας.

Σε αυτές τις ευλογημένες ημέρες είχαμε επίσης τη χαρά να επικοινωνήσουμε με τα μέλη της εκ της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας εκκλησιαστικής συνοδείας αλλά και να λάβουμε την ευχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Παντελεήμωνος ο οποίος μίλησε στις καρδιές μας κατά τη διάρκεια του θείου κηρύγματος. Ιδιαίτερες στιγμές βιώσαμε και με τα αγαπητά μέλη του Δ.Σ. του σωματείου «Παναγία Σουμελά» τα οποία ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη στην πόλη της Χαλκίδας και δη στις γειτονιές που έζησαν οι πρόγονοί μας. Σπουδαιότερη στάση βεβαίως η ενορία του συλλόγου μας, ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, όπου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου που ο Σύλλογός μας δώρισε στο Ναό, το 2019, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία. Τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου «Παναγία Σουμελά», ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων κ. Αναστάσιος Τσακιρίδης, ο κ. Γεώργιος Κυριακίδης, αλλά και ο εφημέριος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Χριστόδουλος Μουτσούδης είχαν την ευκαιρία να δουν και να ασπαστούν την μοναδική αυτή εικόνα στην οποία απεικονίζεται η Παναγία Σουμελά αλλά και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας στον αλησμόνητο Πόντο. Τους ευχαριστούμε και τους τιμούμε για όλα όσα μοιραστήκαμε αυτές τις μέρες και σίγουρα, πολύ σύντομα, θα ανταμώσουμε ξανά, αυτή τη φορά στο Βέρμιο.
Καλή αντάμωση !

Εκ του Δ.Σ.».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.