ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η Π.Ο.Ε. για τον θάνατο της Άννας Θεοφυλάκτου
Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η Π.Ο.Ε. για τον θάνατο της Άννας Θεοφυλάκτου
(Φωτο: ertnews.gr)
15 Ιούν
0
Σχόλια

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η Π.Ο.Ε. για τον θάνατο της Άννας Θεοφυλάκτου

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σχετικά με το θάνατο της μεγάλης κυρίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Άννας Θεοφυλάκτου.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής Άννας Θεοφυλάκτου.

Εξαίρετη αγωνίστρια, συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικούς φορείς προσφέροντας πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο, ενώ στήριξε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η Άννα Θεοφυλάκτου, η πρώτη γυναίκα χειρούργος οφθαλμίατρος στην Ελλάδα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 και ήταν κόρη του ιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου – Θεοφυλάκτου. Ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά χρόνια της χρόνια, ενώ σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμιάτρου. Έζησε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Με μεγάλη αγάπη για τη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», αγωνίστηκε ιδιαιτέρως μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου το 1974. Στα εννέα χρόνια της προεδρίας της (1974-1983), ιδρύθηκε ο παιδικός σταθμός «Αργώ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας καθώς και η Διαμαντίδειος Στέγη για τη φιλοξενία των ηλικιωμένων. Με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών» και πολιούχος της Τραπεζούντος Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε το 1979, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς-Κύπρος» το 1976, αντιπρόεδρος του πρώτου συμβουλίου του και μετέπειτα Πρόεδρος.

Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στον Πόντο ενώ το αρχείο των φωτογραφιών της δωρίστηκε από την ίδια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2000. Για το μεγάλο και σπουδαίο έργο της βραβεύτηκε από την «Ακαδημία Αθηνών» το 1992».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.