ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης τίμησαν τη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας (βίντεο, φώτο)
Οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης τίμησαν τη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας (βίντεο, φώτο)
(Φώτο : makthes.gr)
11 Ιούν
0
Σχόλια

Οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης τίμησαν τη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας (βίντεο, φώτο)

Μηνύματα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και για συνέχιση του αγώνα για δικαιοσύνη, με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, εξέπεμψαν οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη.

Διοργανωτές και συμμετέχοντες τίμησαν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ποντίων που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην αμερικανική μητρόπολη, την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, τον Ποντιακό Σύλλογο Νόργουοκ «Ο Πόντος» του Κονέκτικατ, το Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, την Ποντιακή Ένωση «Ακρίται» Φιλαδέλφειας, την Ποντιακή Κοινότητα της Νέας Ιερσέης και το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων ΗΠΑ-Καναδά.

Κοινός τόπος αλλά και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση η προσήλωση των ομογενών στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς Τούρκους.

«Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία πρέπει να είναι στόχος όλων των Ελλήνων της ομογένειας και απανταχού. Όπως ομοίως κάθε εθνικό θέμα. Η Κύπρος, ο Πόντος, η Μακεδονία, η Θράκη, η Β. Ήπειρος και τα νησιά, όλη η Ιστορία μας. Αυτοί που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, την πίστη και την σημαία μας δεν λογάριασαν τον θάνατο, αλλά σκέφτονταν για το μέλλον όλων των Ελλήνων», είπε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Κωνσταντίνος Τσιλφίδης.

Για το «καθήκον της νέας γενιάς» μίλησε ο πρόεδρος της Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΣ και Καναδά Αλέξανδρος Στεφανίδης. «Καθήκον της νέας γενιάς είναι να θυμούνται και να τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι ιστορίες τους δεν θα ξεχαστούν και να συνεισφέρει στην μάχη ενάντια στην άρνηση της Γενοκτονίας», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έκανε για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, είπε πως διεθνής αναγνώριση και από την ίδια την Τουρκία, «Δεν είναι μια πράξη αντεκδικήσεως, δεν ζητάμε καμιά τιμωρία ή εκδίκηση, είναι μια ηθική δικαίωση για τους προγόνους μας και θέλουμε οι άνθρωποι σε όλους τους χώρους να ασκούν απρόσκοπτοι τα δικαιώματά τους, να υπάρχει ελευθερία, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει προοπτική».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την εκδήλωση αλλά και για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Οι ωμότητες και οι βαρβαρότητες που τελέστηκαν σε βάρος τους έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη των απανταχού Ελλήνων. Είναι αυτονόητο ότι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής Πολιτείας αλλά και όλων μας, ιδίως απέναντι στη νέα γενιά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας.

Η συγκινητική εκδήλωση μνήμης έκλεισε με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Genocide – A true story» της Βασιλικής Τσανακτσίδου και με την επίδειξη παραδοσιακών ποντιακών χορών από νέους ποντιακής καταγωγής Ελληνοαμερικανούς.

Το τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων

Στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης (St. Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine) τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και τρισάγιο μνημόσυνο, με αφορμή την 104η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Στην εκκλησία βρέθηκαν αγήματα των ποντιακών συλλόγων που συνδιοργάνωσαν τις εκδηλώσεις μνήμης αλλά και αξιωματούχοι των προξενικών Αρχών αλλά και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

https://www.facebook.com/panpontianfederation/posts/626142679550959?ref=embed_post

 

Πηγή : makthes.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.