ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Χαλκίδα
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Χαλκίδα
(Φώτο : iellada.gr)
09 Ιούν
0
Σχόλια

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Χαλκίδα

H Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται από χθες στην Χαλκίδα. Η Βασίλισσα του Πόντου του θα παραμείνει προς προσκύνηση του πιστού λαού έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου, ενώ ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου φιλοξενείται θα παραμένει ανοικτός από τις 7 το πρωί έως τη 1 τα ξημερώματα.

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, έλαβε χώρα η προγραμματισμένη υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Σουμελά» από το Βέρμιο της Ημαθίας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στην Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, την Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος. Το ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού κόμισε στη Χαλκίδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα, τον Αρχιμ. Χριστόδουλο Μουτσούδη, τον Αρχιδιάκ. Παντελεήμονα Παπαεμμανουήλ, τον Μον. Γεράσιμο Μπεκέ και εκ των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» τον Αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη, τον Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων κ. Αναστάσιο Τσακιρίδη και τον κ. Γεώργιο Κυριακίδη.

Η υποδοχή

Η υποδοχή έγινε έξω από την Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρο, τον ευσεβή κλήρο, τους τοπικούς άρχοντες και τον πιστό λαό που κατέκλισε τους γύρω δρόμους.

Την πομπή υποδοχής πλαισίωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων και τμήματα τοπικών συλλόγων με παραδοσιακές ενδυμασίες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», τα οποία παραστέκονταν, τιμητικώς, στην ιερά εικόνα της Σουμελιωτίσσης.

Χαλκίδος Χρυσόστομος: Η Παναγία επισκεπτόμενη τον τόπο μας κομίζει χαρά

Μετά την υποδοχή τελέσθηκε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και συγχωροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα και την συνοδεία του και τους ευχαρίστησε για την θετική ανταπόκριση στο αίτημα της μετακομιδής της θαυματουργού ι. εικόνας της Παναγίας και την αυτοπρόσωπη, εκ μέρους τους, μεταφορά της στη Χαλκίδα. Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως η Παναγία, επισκεπτομένη τον τόπο μας, κομίζει χαρά, αλλά ως μάνα που παραστάθηκε κάτω από τον Σταυρό του Υιού της και παραστέκεται στα ξεριζωμένα και αδικημένα τέκνα της, τους Ποντίους, είναι η Βασίλισσα του πόνου, γιατί βαστάζει και τους δικούς μας πόνους. Κλείνοντας δε συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Ενορίας, Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία και την άρτια ετοιμασία της υποδοχής της ι. εικόνος.

Μέχρι τις 14 Ιουνίου η παραμονή της Εικόνας στη Χαλκίδα

Το θαυματουργό ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά θα παραμείνει στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ο Ι. Ναός θα λειτουργεί με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023 (Επέτειος των Εγκαινίων του Ι. Ναού):

ώρα 7π.μ. Όρθρος, Αρχιερατική χοροστασία και Αρχιερατικό συλλείτουργο.

11:30π.μ. θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση προς την Σουμελιώτισσα Παναγία.

Από την Παρασκευή 9 Ιουνίου έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, θα τελείται καθημερινά Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τις 7-9:30π.μ.

Στις 11π.μ., στις 5:30μ.μ. και στις 7μ.μ. (μετά τον Εσπερινό) θα τελείται Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά.

Καθημερινά, στις 9:30μ.μ. θα γίνεται Ιερά Αγρυπνία.

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, ώρα 7π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

10:30π.μ., 12:30μ.μ., 5:30μ.μ., 9:30μ.μ., 11μ.μ. Ιερά Παράκλησή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ώρα 7μ.μ. Η Ακολουθία του Εσπερινού.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ώρα 6:40π.μ. Όρθρος – Αρχιερατική χοροστασία, η Ακολουθία της διασαλευθείσης Αγ. Τραπέζης και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

12:30μ.μ. και 5:30μ.μ., Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

7 μ.μ. η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Ακάθιστος Ύμνος.

9:30μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της ιεράς εικόνας στη Χαλκίδα, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ο Ι. Ναός, θα παραμένει ανοικτός, από τις 7π.μ. έως τη 1π.μ.

 

Πηγή : iellada.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.