ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αυλαία για το άκρως επιτυχημένο 1ο Δεκαήμερο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ανατολίας (φώτο)
Αυλαία για το άκρως επιτυχημένο 1ο Δεκαήμερο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ανατολίας (φώτο)
(Φώτο : neoskosmos.com)
06 Ιούν
0
Σχόλια

Αυλαία για το άκρως επιτυχημένο 1ο Δεκαήμερο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ανατολίας (φώτο)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Δεκαήμερο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ανατολίας, 19-29 Μαΐου 2023 που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο» (ΕΑ), που τελεί υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Ανάμεσα στις σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Ελλήνων που έζησαν, άκμασαν, εγκατέλειψαν βίαια και θυσιάστηκαν στις Αλησμόνητες Πατρίδες, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ανατολική Θράκη, στον Πόντο, στην Καππαδοκία και στα Μικρασιατικά Παράλια και στα νησιά, ιδιαίτερη θέση είχε το εκθεσιακό αφιέρωμα με τίτλο «Μικρά Ασία – αντανακλάσεις της καθημερινής ζωής» που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή του Άξιον Εστίν, στο Northcote.

Αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού από την εκπαιδευτικό, κα Βίκυ Πεταλά

Στο πλαίσιο της Μουσειακής Έκθεσης υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσειακής Αγωγής σε πλήθος μαθητών, που με τα σχολεία τους επισκέφτηκαν τον χώρο.

Για όλο το Δεκαήμερο στον ίδιο χώρο, την έκθεση πλαισίωναν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού, βραδιές αφιερωμένες στη μουσική της Μικράς Ασία και του Πόντου ιδιαίτερα κ.ά.

Παράλληλα με τη Μουσειακή Έκθεση, λειτούργησε και έκθεση με έργα των μαθητών, που έλαβαν μέρος στον Μαθητικό Διαγωνισμό του 2022, με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο «Νέος Κόσμος» σε δύο ειδικές εκδόσεις της «Μαθητοφρένειας» στις 20 και 27 Μαΐου, δημοσίευσε τα κείμενα και τα εικαστικά έργα των μαθητών των απογευματινών και Σαββατιανών σχολείων και όσων παρακολουθούν προγράμματα ελληνικών στα ημερήσια σχολεία τους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Η κα Γιώτα Σταυρίδου με μαθητές από το Κολλέγιο Oakleigh Grammar που επισκέφθηκαν τη Μουσειακή Έκθεση

Την τελευταία μέρα λειτουργίας της έκθεσης έγινε η απονομή των βραβείων στους νικητές του διαγωνισμού, αλλά και στους δασκάλους τους.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, η συντονίστρια και τα μέλη του συμβουλίου του ΕΑ, ευχαριστούν επωνύμως όλους όσοι «με την συνδρομή τους βοήθησαν ώστε η έκθεση «Μικρά Ασία – αντανακλάσεις της καθημερινής ζωής» να λάβει σάρκα και οστά της μακρινής πατρίδας».

Το 1ο Δεκαήμερο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ανατολίας ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, με τίτλο “ΠΑΡΘΕΝ”.

«Τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους μας απέδειξαν πως είναι η ζωντανή έκφραση του στίχου του δημοτικού, ιστορικού τραγουδιού:

“Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”!», δήλωσε η συντονίστρια του ΕΑ, κ. Γιώτα Σταυρίδου.

Οι φωτογραφίες είναι ευγενής παραχώρηση του ΕΑ

Εκθέματα
Σκεύη που χρησιμοποιούνταν στα μικρασιάτικα νοικοκυριά

Στιγμιότυπο από το “ΠΑΡΑΚΑΘ” με το οποίο έκλεισε το 1ο Δεκαήμερο Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ανατολίας
Η κα Γιώτα Σταυρίδου με μαθητές από το Κολλέγιο Αγίου Ιωάννη που επισκέφθηκαν τη Μουσειακή Έκθεση
Από την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού
Έργα των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό

Μουσικά όργανα της Μικράς Ασίας

 

Πηγή : neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.