ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με λαμπαδηδρομία, οπτικοακουστικό υλικό και επιμνημόσυνη δέηση τίμησαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» τη Γενοκτονία των Ποντίων
Με λαμπαδηδρομία, οπτικοακουστικό υλικό και επιμνημόσυνη δέηση τίμησαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» τη Γενοκτονία των Ποντίων
(Φωτο: Συλλόγος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες»)
31 Μάι
0
Σχόλια

Με λαμπαδηδρομία, οπτικοακουστικό υλικό και επιμνημόσυνη δέηση τίμησαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με απόλυτο σεβασμό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στο Μπαμπαλιό Αιτ/νίας η εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» σε συνεργασία με το Δήμο Αμφιλοχίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της 19ης Μαΐου, ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με δρομικό αγώνα με δάδες από την είσοδο του χωριού έγινε η έναρξη της εκδήλωσης, μεταφέροντας τη φλόγα και αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς που γενοκτονήθηκαν. Στις ψυχές που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ματωμένα χώματα της γης του Πόντου.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες»)

Η λαμπαδηδρομία κατέληξε στην πλατεία, μπροστά από το μνημείο των ιδρυτών του Μπαμπαλιού και η φλόγα άναψε τους δυο βωμούς που βρισκόντουσαν εκεί.
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νίας κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους αξιότιμους παρευρισκομένους, ανέφερε ότι χρέος όλων μας είναι να διατηρούμε ζωντανή την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και έχουμε καθήκον να τιμούμε πάντα τις 353.000 ψυχές που βασανίστηκαν, σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν από τα πάτρια εδάφη. Έπειτα προσκάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Γεώργιο Κατσούλα και τον πρόεδρο της κοινότητας Μπαμπαλιού,  Αναστάσιο Αποστολάκη, να προσέλθουν για να απευθύνουν χαιρετισμό.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες»)

Ακολούθησε οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο ήταν ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Το αλάτι της γης» του Λάμπρου Λιάβα, που είχε αφιέρωμα στον Ηλία Υφαντίδη και είχε τίτλο «Ηλίας Υφαντίδης, Η ψυχή του Πόντου». Στο συγκεκριμένο απόσπασμα έγινε η αφήγηση του κειμένου «Τ’ άκουσες αδερφέ;» του Ηλία Υφαντίδη, από την Άννα Καλαϊτζόγλου.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες»)

Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας, τελέστηκε από τον πατέρα Νεκτάριο και έγινε μοίρασμα κολλύβων σε όλο τον κόσμο και ευχήθηκαν να είναι αιωνία τους η μνήμη. Ο πάτερ Νεκτάριος μνημόνευσε όλα τα ονόματα των εξήντα οικογενειών που ήρθαν στο Μπαμπαλιό από τον Πόντο το 1923.
Κατάθεση στεφάνων έκαναν οι εξής:

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Θεοφάνης Κοντοχρήστος, ο πρόεδρος της κοινότητας Μπαμπαλιού, Αναστάσιος Αποστολάκης, από την Ομοσπονδία συλλόγων Βάλτου, Χρήστος Λαυρέντζος, ο τέως Δήμαρχος Ινάχου, Αθανάσιος Τορουνίδης και για τον σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νίας κατέθεσαν στεφάνι τα μικρά παιδιά του Μπαμπαλιού, ο Αναστάσιος Αποστ. Αποστολάκης, η Ανθή Αποστολάκη, η Δέσποινα Αποστολάκη, η Μαρία Αποστολάκη, η Ελευθερία Στεφανή και η Καλλίστη Στεφανή.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες»)

Ωστόσο ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η κατάθεση στεφάνου από την 94χρονη, Παρθένα Καρυπίδου, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος Μπαμπαλιού. Το στεφάνι ήταν υπέρ των προγόνων του Μπαμπαλιού, οι οποίοι κατάφεραν να θεμελιώσουν από την αρχή τη ζωή τους και με το κουράγιο, το πείσμα, την υπομονή και την επιμονή τους, κέρδισαν τις αντίξοες συνθήκες. Αυτό που έκανε σε όλους εντύπωση ήταν ότι μετά από την κατάθεση, η Παρθένα Καρυπίδου έκανε το σημείο του σταυρού με την ευχή να έχουν Καλό Παράδεισο οι κεκοιμημένοι.
Μετά τη σιγή διάρκειας ενός λεπτού, ο εθνικός ύμνος αντήχησε από τα μέλη του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Αμφιλοχίας με μαέστρο τον Γεώργιο Τσόγκα.

Φόρο τιμής απέδωσαν και τα νέα παιδιά του χωριού, ο Βασίλης Σωτηριάδης, ο Ιωάννης Μουτεσίδης και ο Ιωάννης Κοντοχρήστος χορεύοντας τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα, υπό τον ήχο της λύρας του Θάνου Καλαμπούκα.
Έγινε διανομή έντυπου υλικού ενημέρωσης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ως ενθύμιο δόθηκε μια κονκάρδα στον καθένα με το λογότυπο “G”, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Γενοκτονίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας, ο πρόεδρος κοινότητας Μπαμπαλιού, Αναστάσιος Αποστολάκης, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας, Χριστόφορος Κουσιορής, η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Αμφιλοχίας κα Λαμπρινή Χαρδαλιά, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αμφιλοχίας, Ανδρέας Ρεγκούτας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αμφιλοχίας, Νικόλαος Μπεχλιούλης, ο γενικός γραμματέας Δήμου Αμφιλοχίας, Γεώργιος Λιάπης, η πρόεδρος ΚΕΚΑΔΑ, Ζωή Ντρούτση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμφιλοχίας, Ελένη Δράκου, Λεωνίδας Κατσαντας, Γεώργιος Τσόγκας, Κωνσταντίνος Ριζογιάννης και Αθανάσιος Κακαρούνας, ο τέως δήμαρχος Ινάχου, Αθανάσιος Τορουνίδης, ο πρόεδρος συλλόγου Χαλκοπουλιωτών Αιτ/νίας, Ευάγγελος Τσούνης, η πρόεδρος απανταχού Αυλακιωτών Αιτ/νίας κα Έφη Τσούφη, ο ταμίας της ΟΣΥΒΑ, Χρήστος Λαυρέντζος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού κέντρου Αμφιλοχίας, Ρούλα Μέλου, ο υποψήφιος βουλευτής Αιτ/νίας, Αθανάσιος Παπαθανάσης. Χαιρετισμούς απέστειλαν: η Αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Σαλμά, ο βουλευτής Β’ Αθηνών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής Αιτ/νίας, Σπήλιος Λιβανός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αιγάλεω «Νέα Εποχή», Λάμπρος Σκλαβούνος.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.