ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με επιτυχία και πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε η πολυθεματική έκθεσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
Με επιτυχία και πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε η πολυθεματική έκθεσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
29 Μάι
0
Σχόλια

Με επιτυχία και πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε η πολυθεματική έκθεσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Θετικές εντυπώσεις με πλήθος επισκεπτών άφησε η φετινή διοργάνωση της 2ης πολυθεματικής έκθεσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως 14 Μαΐου 2023 στην Αστική σχολή Κατερίνης. Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της  Αντιπεριφέρειας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης.

Στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις  λόγου και τέχνης.

Την Δευτέρα 8 Μαΐου παρουσιάστηκε το βιβλίο ¨ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ¨ ΣΤΗΝ  ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ της Φιλολόγου-Συγγραφέα κας. Σωτηρίας Κοτίδου. Το βιβλίο  προλόγισαν ο κ. Θανάσης Μπίντας Καθηγητής Πανεπιστημίου Νις Σερβίας και η κα. Νικολέτα Πετρίδου Καθηγήτρια Αγγλικών. Το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου κα. Κική  Ευμορφίδου απήγγειλε αποσπάσματα από το βιβλίο όπως και η κα. Ζήνα Αλεξανδρίδου.   Την εκδήλωση παρουσίασε η Γεν. Γραμματέας του συλλόγου η κα. Περιστέρα Πεΐδου. Στο  χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης αφού  καλωσόρισε εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου τον κόσμο που γέμισε τον πανέμορφο χώρο της αστικής σχολής, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της κας. Ρούλας Κοτίδου να  μεταφράσει την μεγάλη αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη στην ποντιακή διάλεκτο ένα βιβλίο όπως ανέφερε, τιμής στην Ποντιακή διάλεκτο που διατηρείτε μέχρι σήμερα με πολλά  αρχαία Ελληνικά στοιχεία. Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα τμήματα χορωδίας και λύρας του συλλόγου παρουσιάζοντας παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες του αλησμόνητου  Πόντου, με χοράρχη και δάσκαλο της λύρας κ. Μάκη Λολοσίδη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ¨ΚΡΑΥΓΗ ΧΡ0ΝΟΥ¨ του Συγγραφέα Καρδιολόγου κ. Ανέστη Μωυσιάδη, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε την  Ένωση Ποντίων Πιερίας που ενέταξε στο πρόγραμμα της έκθεσης την παρουσίαση του  βιβλίου του. Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κ. Κώστας Παπουτσίδης συνεχάρη τον κ. Μωυσιάδη για την έκδοση του βιβλίου τον παρότρυνε να συνεχίσει να  γράφει αναμοχλεύοντας την ποντιακή καταγωγή του και τον ευχαρίστησε για την δωρεά εκατό βιβλίων προς τον σύλλογο. Μοναδική ήταν η παρουσίαση του βιβλίου από την  κα.  Πηνελόπη Τζιώκα PhD Φιλοσοφίας. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με συναυλία από το καταξιωμένο συγκρότημα της Κατερίνης τους ¨Μελωδούς της παράδοσης¨  ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους  σε ένα μελωδικό σεργιάνι με ηχοχρώματα της  παραδοσιακής μας μουσικής.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το Σάββατο 13 Μαΐου τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την καθηλωτική ομιλία της κας. Αθηνάς Τσιγκαροπούλου Αρχαιολόγου-Φιλόλογου, Δρ ΕΔΙΠ ΑΕΑΘ, με θέμα “ΜΝΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ”  Συλλογή, διαφύλαξη και  ανάδειξη της άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Κώστας  Παπουτσίδης ευχαρίστησε την κα. Αθηνά Τσιγκαροπούλου η όποια είναι και επιστημονική σύμβουλος του υπό ανασύσταση λαογραφικού μουσείου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, για την πολύτιμη συμβολή και προσφορά της στην προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος να  διαφυλάξει, να προβάλει και να αναδείξει τον πολιτισμικό πλούτο των κειμήλιων του  μουσείου. Μοναδικές ήταν οι ερμηνείες των παιδιών του μουσικού σχολείου Κατερίνης   που γέμισαν και ομόρφυναν τον χώρο με παραδοσιακές μελωδίες του Ελληνισμού  αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Την επιμέλεια των εκθέσεων της πολυθεματικής είχαν:  Φωτογραφίας ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Προκοπίδης,  Ζωγραφικής ο Δάσκαλος ζωγραφικής της Ένωσης Ποντίων Πιερίας  κ. Στράτος Τσιρβούλης συνεπικουρούμενος από τον Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Μίμη Συμεωνίδη,  των  Κειμηλίων η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κα. Έφη Τουμπουλίδου συνεπικουρούμενη από την Γεν. Γραμματέα του συλλόγου κα. Περιστέρα Πεΐδου, ενώ όλο  το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε τον καλύτερο του εαυτό στην ομολογούμενη  ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη πολυθεματική έκθεση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τις παράλληλες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης τίμησαν με την παρουσία τους υποψήφιοι βουλευτές του νομού, υποψήφιοι Δήμαρχοι της Κατερίνης, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ.  Γιώργος Κυριακίδης, φορείς της Πιερίας,  η αποστολή του αδελφοποιημένου Δήμου της  Κατερίνης από το Μάΐνταλ, πλήθος κόσμου και σχολεία της Πιερίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.