ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γεμάτο συγκίνηση, αλλά και ποντιακές γεύσεις το επετειακό διήμερο «Μνήμες Πόντου» των φοιτητών Λάρισας
Γεμάτο συγκίνηση, αλλά και ποντιακές γεύσεις το επετειακό διήμερο «Μνήμες Πόντου» των φοιτητών Λάρισας
(Φωτο: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Νομού Λάρισας «Το Ροδάφνον»)
23 Μάι
0
Σχόλια

Γεμάτο συγκίνηση, αλλά και ποντιακές γεύσεις το επετειακό διήμερο «Μνήμες Πόντου» των φοιτητών Λάρισας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το επετειακό διήμερο «Μνήμες Πόντου», που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Νομού Λάρισας «Το Ροδάφνον» τη Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 18 Μαΐου, πολλοί Λαρισαίοι πέρασαν από το περίπτερο που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία Λάρισας, για να γνωρίσουν την ποντιακή γαστρονομία και να γευτούν την παραδοσιακή πίτα «περέκ», που παρασκεύαζε η Σοφία Κελογλου -Κυριλλιδου, καθώς και άλλα παραδοσιακά εδέσματα (ωτία, πισία, τσιριχτά, τανωμένο σορβά, ποντιακό χαλβά) από τα κορίτσια του Συλλόγου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων, πραγματοποιήθηκε ομιλία, στην οποία οι ομιλητές ανέλυσαν το ζήτημα της ανταλλαγής πληθυσμών και της Συνθήκης της Λωζάνης και κάλυψαν κάθε απορία του κοινού, ο κάθε ένας από την πλευρά του.

(Φωτο: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Νομού Λάρισας «Το Ροδάφνον»)

Το παρών στην ομιλία έδωσαν μέλη, φίλοι και εκπρόσωποι Συλλόγων (Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστουντων Λάρισας «Ο Πόντος», Ένωση Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες», Μορφωτικος Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Οι Αργοναύτες»).

Την δεύτερη ημέρα 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, το πρωί μέλη του Συλλόγου μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στην κεντρική πλατεία Λάρισας, συζητώντας με τους πολίτες για την ποντιακή παράδοση και την Γενοκτονία.

Το βράδυ κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, με την μουσικοχορευτικη παράσταση «Ένα κεράκι η μνήμη τους», την οποία συγκινημένο παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.