ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε ο «Καπετάν Ευκλείδης» Αχαρνών
Τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε ο «Καπετάν Ευκλείδης» Αχαρνών
(Φωτο: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
22 Μάι
0
Σχόλια

Τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε ο «Καπετάν Ευκλείδης» Αχαρνών

Με αφορμή τα 104 χρόνια από τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τον δήμο Αχαρνών, «ποδηλατοδρομία μνήμης» με αφετηρία τον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών και τερματισμό το κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης».

(Φωτο: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)

Εκεί τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας από τον πατέρα Μιχαήλ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Λέσχης, Τοπαλίδη Γιάννη και τον Δήμαρχο, Βρεττό Σπύρο στην προτομή του Καπετάν Ευκλείδη. Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύλλογος Πελοποννησίων Αχαρνών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακή Αναβίωση Αχαρναϊκή Κληρονομιά, ο Αθλητικός Σύλλογος Αχαρνών Taekwondo «Κεραυνός» και η Αθλητική Ένωση Μενιδίου (Α.Ε.Μ.). Στη συνέχεια έγινε το άναμμα της Φλόγας σε μικρά φαναράκια και υπό τους ήχους της λύρας από τον Γιώργο Παπαδόπουλο και του νταουλιού από τον Χρήστο Μαυρίδη και τους μαθητές του να συνοδεύουν τις φωνές των Κωσταντίνου Κωστελίδη και Γιάννη Μιχαηλίδη, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης.

Με την άφιξη στο μνημείο έγινε άναμμα των κεριών που είχαν τοποθετηθεί και σχηματίσει το μήνυμα: «353.000 – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», από μέλη της Λέσχης. Σε κλίμα συγκίνησης χορεύτηκε ο πυρρίχιος χορός – Σέρρα από τους χορευτές της Λέσχης.

Έγινε εναπόθεση της Φλόγας από τον Πρόεδρο της Λέσχης, Τοπαλίδη Γιάννη και τον Δήμαρχο, Βρεττό Σπύρο.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στο Μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ.κ. Χρυσόστομο.

(Φωτο: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)

Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα με μοιρολόγια από τον Ευξείνειο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Δημήτρη Καρασαββίδη.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.