ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το ψήφισμα που κατέθεσε η Π.Ο.Ε. προς το Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τη Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα
Το ψήφισμα που κατέθεσε η Π.Ο.Ε. προς το Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τη Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα
22 Μάι
0
Σχόλια

Το ψήφισμα που κατέθεσε η Π.Ο.Ε. προς το Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τη Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με το οποίο γνωστοποιεί το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τη Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«104η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εμείς οι απανταχού Έλληνες απόγονοι των Ορθοδόξων Ελλήνων που για 30 αιώνες έζησαν και μεγαλούργησαν στη γενέθλια γη του Ευξείνου Πόντου, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Τουρκικής επικράτειας με αισθήματα Δικαίου, Χρέους και Τιμής, νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε από την Τουρκική δημοκρατία την αναγνώριση των εγκλημάτων ενάντια στους προγόνους μας την περίοδο 1914-1923 καθώς οι 353.000 άταφοι νεκροί μας υπήρξαν πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γενοκτονήθηκαν μαζί με Αρμένιους και Ασσύριους στο όνομα της ισοπέδωσης της διαφορετικότητας.

Εφόσον η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία συντίθενται και συναποτελείται τόσο από την Οθωμανική όσο και από την Κεμαλική κληρονομιά, διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα του αγωνίζεσθαι υπέρ της αίτησης συγγνώμης από τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας στις Μητροπόλεις, τις πόλεις, τα χωριά του Ευξείνου Πόντου.

Η ειρήνη, η καλή γειτονία, η δημιουργική συνεργασία δεν μπορoύν να εδράζονται στο ιστορικό ψεύδος, την αναλγησία, τη διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιθετικότητα και την άρνηση της Ιστορίας. Σήμερα έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα από τη Γενοκτονία στην καθ’ ημάς Ανατολή, εμείς οι απόγονοι των θυμάτων διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες: Της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Σεβασμού των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής Ελευθερίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, που είναι και ο αυτόχθων πληθυσμός της περιοχής, και όλοι τους άκμαζαν για χιλιετίες στα εδάφη της σύγχρονης Τουρκίας.

Να σταματήσει να διώκει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες της σύγχρονης Τουρκίας, οι οποίοι μάχονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Να αναστηλώσει τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό και να αποκαταστήσει τη χρήση όσων καταπατώνται, όπως η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και η Παναγία Σουμελά.
Να ιδρύσει μνημεία και Κέντρα Μελέτης της Γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου, τα οποία θα λειτουργήσουν διδακτικά για τις νέες γενιές, με στόχο την ουσιαστική συμφιλίωση των λαών.
Να σταματήσει την επιθετική πολιτική ενάντια σε γείτονες χώρες.

Να σταματήσει άμεσα την πολιτική «persona non grata» για όσους επισκέπτονται τον Πόντο ως πατρογονική τους εστία».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.