Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Northcote της Βικτώριας
(Φωτο: neoskosmos.gr)
21 Μάι
0
Σχόλια

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Northcote της Βικτώριας

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Northcote της Βικτώρια

Την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, στις 12.30πμ., θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνων στη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο, Birdwood Avenue, Μελβούρνη.

Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό «Άξιον Εστί» στο Northcote της Βικτώριας, τελέστηκε ιερό Μνημόσυνο, μετά τη Θεία Λειτουργία, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των θυμάτων της Γενοκτονίας. Προέστη ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός.

Στο τέλος του Μνημόσυνου, ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, και διαβίβασε την ευλογία του στο εκκλησίασμα. Επιπλέον, ο Θεοφιλέστατος υπενθύμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη διατήρηση των μνημείων της Ορθοδοξίας στον Πόντο, κάνοντας ειδική μνεία στον μεγάλο αγώνα που έδωσε προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προκειμένου να τελείται η Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια ευλογημένη παράδοση που διατηρεί ο Παναγιώτατος, να δίδει στους Επισκόπους του Οικουμενικού Θρόνου τίτλους των πάλαι ποτέ διαλαμψάντων Επισκοπών του Πόντου, γεγονός το οποίο, όπως επισήμανε, συμβάλλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και των δεσμών των νέων με την πατρώα γη.

 

 

 

 

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.