ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Παύλου Μελά
Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Παύλου Μελά
20 Μάι
0
Σχόλια

Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Παύλου Μελά

Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Δήμο Παύλου Μελά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 στο Κέντρο Πολιτισμού ”ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ”. Μια εκδήλωση γεμάτη θύμησες, μελωδίες Πόντου και συγκίνηση, μια εκδήλωση μνήμης για «Εκείνους» εκεί ψηλά, τους προγόνους μας, που αφουγκράστηκαν τα τραγούδια των μικρών παιδιών, που έσυραν σαν αγέρας το δοξάρι της λύρας, που αγαλλίασαν με τα δίκαια που τους απέδωσε ο νομικός επιστήμονας, που κράτησαν νοερά τα χέρια των Πυρριχιστών …ήταν μαζί μας…

Την οργάνωση της φετινής εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ», με την συμμετοχή των σωματείων: Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης». Συνδιοργανωτής, αρωγός και συμπαραστάτης ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον Πατέρα Χρήστο Κουκουριάνη του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή στην οδό Μεσολογγίου στη Σταυρούπολη, του οποίου η θεμελίωση έγινε το 1980 από τον Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ».

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τους γενοκτονηθέντες προγόνους μας και αμέσως μετά η μουσικοαφηγηματική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ».
Στην έναρξη χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Πατήρ Νικηφόρος Καλαϊτζίδης.

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο εξαίρετος Δημήτριος Κούρτης, διδάκτωρ διεθνούς δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέμα της ομιλίας του ήταν «Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου: Μια Νομική Προσέγγιση».

Στο μουσικό αφηγηματικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν, το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου και Πυρριχιστές του Συλλόγου. Την Ενορχήστρωση και Μουσική Επιμέλεια είχε ο Γιώργος Πουλαντσακλής. Ακόμη πραγματοποιήθηκε δρώμενο από τα παιδιά του 8ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου, με την επιμέλεια και καθοδήγηση της Νηπιαγωγού Αναστασίας (Νατάσας) Σεριάδου, που χρόνια τώρα μυεί τα μικρά παιδιά στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Τα νήπια έκλεψαν την παράσταση μέσα από ποιήματα και τραγούδια που εκφώνησαν στην ποντιακή διάλεκτο και συγκίνησαν βαθιά τους θεατές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Πατήρ Νικηφόρος Καλαϊτζίδης, ο Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης της Π.Ο.Ε., Παύλος Γαλεγαλίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Στην παρουσίαση της εκδήλωσης και την αφήγηση ήταν η Ευθυμία Μετενίδου.

*Νίκος Αλβανούδης – βιντεοσκόπηση και φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.
Χορηγός επικοινωνίας Ράδιο Ακρίτες 102,3

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.