ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικές εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικές εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. για τη Γενοκτονία των Ποντίων
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
19 Μάι
0
Σχόλια

Στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικές εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος αφιερωμένες στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οφείλουμε όλοι, Πόντιοι και μη, να δώσουμε το παρών και να τιμήσουμε τις αδικοχαμένες ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα και βίαια τα μαύρα εκείνα χρόνια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Αθήνα:

Στις 19:00 στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ για τη «μαύρη» επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Θα ξεκινήσει με την επίσημη αλλαγή της προεδρικής φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου εύζωνες φορώντας την φορεσιά του Πόντιου αντάρτη θα πάρουν τη θέση τους μπροστά στο μνημείο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων προγόνων μας και θα γίνουν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Π. Ο.Ε , Γιώργο Βαρυθυμιάδη και εκπροσώπους φορέων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Έπειτα, μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος, γύρω στις 20:00 θα ξεκινήσει η πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας.

Τέλος, στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα φιλοξενηθεί μουσική εκδήλωση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Κυριακίδη, στην οποία θα συμμετάσχει με τη λύρα του ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίας Σοφίας λίγο πριν τις 19:00.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έπειτα θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων και οι χαιρετισμοί.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει ομιλία από τον πρέσβη της Ελλάδας, Γεώργιο Δίον. Πουκαμισά.

Στις 20:15 υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει η πορεία προς το τουρκικό προξενείο και η επίδοση του ψηφίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.