ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που διοργάνωσε η «Τραπεζούντα» Φυλής
Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που διοργάνωσε η «Τραπεζούντα» Φυλής
16 Μάι
0
Σχόλια

Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που διοργάνωσε η «Τραπεζούντα» Φυλής

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντας», την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου, μπροστά από το μνημείο που κοσμεί την Πολιτιστική Στέγη.

(Φωτο: Δήμος Φυλής)

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η γενική γραμματέας της «Τραπεζούντας», Κυριακή Ξανθοπούλου, η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο, κάλεσε τον πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Κανάλας, πατήρ Συμεών Αδάκτυλος, ο οποίος τέλεσε το καθιερωμένο μνημόσυνο προς ανάπαυση των αδικοχαμένων ψυχών των Ποντίων που δολοφονήθηκαν από τους Νεότουρκους. Συνέχεια το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για τη σπουδαιότητα της ημέρας, τονίζοντας πως το μαύρο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας αφορά όλον τον Ελληνισμό και όχι μόνο τους Πόντιους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Παππούς, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως δεν πρέπει ως Έλληνες να ξεχάσουμε τι έγινε τότε και ότι οφείλουμε να τιμούμε τους πατριώτες μας που χάθηκαν στον Πόντο.

Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας του Α.Π. Θεσσαλονίκης – Συγγραφέα, Βλάσης Αγτζίδης, όπου μίλησε για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ως μέρους της Μικρασιατικής τραγωδίας, την οποία οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.

(Φωτο: Δήμος Φυλής)

Με την ολοκλήρωση της ενδιαφέρουσας ομιλίας, παρουσιάστηκε δρώμενο από μέλη του Συλλόγου αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ποντίων, το οποίο προκάλεσε συγκίνηση σε όσους έδωσαν το παρών.

(Φωτο: Δήμος Φυλής)

Τα κείμενα ήταν της Σουζάνας Καλτουρουμιδου, ενώ συνόδευσαν ο Δημήτρης Μαυρίδης στη λύρα και το τραγούδι και ο Φίλιππος Παρχαρίδης στο νταούλι.

Έπειτα ακολούθησε ο Πυρρίχιος χορός από χορευτές του Συλλόγου, οι οποίοι κέρδισαν το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

(Φωτο: Δήμος Φυλής)

Στη λύρα συνόδευσε ο Δημήτρης Μαυρίδης και ο Φίλιππος Παρχαρίδης στο νταούλι, ενώ χοροδιδασκάλα του Συλλόγου είναι η Σοφία Δαμιανίδου-Σαββουλίδου.

Η εκδήλωση έκλεισε με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο της Πολιτιστικής Στέγης.

(Φωτο: Δήμος Φυλής)

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Δυτική Αττική, Γεώργιος Κώτσηρας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Δυτική Αττική, Αθανάσιος Μπούρας, ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Δυτική Αττική, Σταμάτης Πουλής, ο αντιδήμαρχος Πράσινου και Περιβάλλοντος, Βασίλης Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής Δήμαρχος, Γιώργος Σονίδης, ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου, Γιώργος Ραφτέλης και ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής με το ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Νεφελούδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.