ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 4ου τόμου από τα Ποντιακά Παράφυλλα- «Το καλαντόνερον-η Σωνίτσα-το Ψωμίν»
Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 4ου τόμου από τα Ποντιακά Παράφυλλα- «Το καλαντόνερον-η Σωνίτσα-το Ψωμίν»
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
10 Μάι
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 4ου τόμου από τα Ποντιακά Παράφυλλα- «Το καλαντόνερον-η Σωνίτσα-το Ψωμίν»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το πρωί της Κυριακής 07 Μαΐου, με θέμα την παρουσίαση του 4ου τόμου από τα Ποντιακά Παράφυλλα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με τα έργα «το Καλαντόνερον – η Σωνίτσα – το Ψωμίν» του Γεώργιου Ζερζελίδη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Παρχαρίδης Γεώργιος, επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας, ο Σελβιαρίδης Παναγιώτης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και ομότιμος καθηγητής ιατρικής, ο Λυσσαρίδης Γεώργιος, πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Γαλεγαλίδης Παύλος, πρόεδρος του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, ο Εφραιμίδης Αλέξανδρος, αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Αποστολίδης Ιωάννης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, η Πανίδου Ιφιγένεια, πρώην πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, καθώς και οι Μεντεσίδης Ιωάννης, Μουρουζίδης Κώστας, Μεντεσίδης Παναγιώτης, Χριστοφορίδης Δημήτρης, Ταρνανίδης Βασίλης, παλαιότεροι πρόεδροι της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν κάποιοι απόγονοι του Γεώργιου Ζερζελίδη και ορισμένα από τα εγγόνια της Σωνίτσας (πρωταγωνίστρια του ομώνυμου έργου).

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Ματσούκας)

Αρχικά, τον λόγο πήρε μέλος της Ένωσης, Κουσαλίδου Ελένη η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης, Μεντεσίδης Χρήστος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση της αίθουσας.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο εκπαιδευτικός και εκπαιδευτής Ποντιακής Διαλέκτου, Τερζίδης Γιάννης και ο δημοσιογράφος, Πεταλίδης Φόρης, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο του Γεωργίου Ζερζελίδη. Αμφότεροι τόνισαν την σημαντική συνεισφορά του Χριστοφορίδη Χριστόφορο και της Γαλανίδου – Μπαλφούσια Έλσα σε όλη την πορεία συγγραφής και έκδοσης του τόμου.

Τέλος, η Ένωση Ποντίων Ματσούκας απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή του κόσμου στην καθιερωμένη της εκδήλωση, «Το Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας», που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.